Byn som glömde att det var jul

Bygda som glömte at det var jul ((norska))
Bok av Alf Prøysen
Vilken tankeställare den här boken var! Tänk om man glömmer saker som egentligen är väldigt viktiga. Skrämmande tanke; men kul bokidé! Fantastiska illustrationer!

Vi får träffa byn som väldigt ofta glömmer bort saker. Ibland glömmer de att ta på sig skorna och en annan gång glömmer det bort att äta. De blir endast påminda om att de glömt något om de ser föremålet eller att någon annan utför aktiviteten; men hur lyckas man med det när alla runtomkring också glömt?

Huvudpersonen är en liten flicka som är ensam hemma och kommer på att det är julafton och Alla i byn har glömt bort det. Men med en julkärves hjälp så lyckas hon påminna människorna i byn; eller?
En fin barnbok som mina syskonbarn älskar att läsa om och om igen. Även när det inte är runt jul. Titeln avslöjar ju vad boken handlar om. Hur alla i en hel by glömmer bort det där med julen. Men som tur är så kommer en liten flicka som kallas för lilljäntan ihåg att julen finns och alla får brått med att hjälpas åt att fira den. Det är en bok med underbart fina bilder och en trevlig berättelse.