Karta över Morlaire

Bok av Björn Cederlind
Efter att ha träffats av blixten för andra gången utvecklar den elvaåriga Orville en form av klärvoajant förmåga. När en flicka från hans tyskagrupp rapporteras försvunnen inleder han ett högst okonventionellt samarbete med lokalpolisen för att hitta henne. Snart inser han att försvinnandet bara är första vindpusten i en orkan, som är på väg rakt mot honom.
Karta över Morlaire är full av tvära kast och oväntade vändningar i flera olika delar.

I första delen följer vi Orville, som otroligt nog blir träffad av blixten två gånger under relativt kort tid och utvecklar synskhet på grund av detta, och polisen Moberg, som minst sagt är okonventionell i sina metoder. Dessa två träffas och börjar samarbeta när Orville ringer Moberg för att lösa ett gammalt mordfall. Orville förföljs också av en diffus ondska. Sedan försvinner två flickor och allt börjar barka söderut, både för Orville och Moberg.

Andra delen är flera år framåt i tiden och nu blir det mer dystopisk känsla över det hela. Dessutom kommer också Hasel in som karaktär. Hon är kartograf och åker till Morlaire för att det ska finnas en karta där med anknytning till den Heliga Birgitta. Morlaire är som en egen liten ö, full med preppers som samlats för att ha en större chans att överleva om det sker en katastrof någonstans i världen. Här finns hotet om en komet som kanske kommer att träffa jorden, vilket Orville är fullkomligt medveten om. I den här delen kommer också de allra flesta bikaraktärer och det är en hel del. Dels alla preppers, som får en viktig roll senare, och också stora delar av den där diffusa ondskan som nu börjar manifestera sig tydligare och tydligare.

Tredje delen handlar om vad som sker efter att det verkar som att ondskan har segrat, och kampen mot den medan fjärde delen ger oss svaren på många av frågorna och knyter ihop säcken.

Det är en spännande bok med många oväntade svängar och överraskande lösningar. Jag gillar de mer bibliska verserna och kopplingen till den Heliga Birgitta som man får hintar av längs vägen. Visst, det är väldigt många karaktärer och ibland lite svårt att hålla reda på vem som är vem, men jag tycker att Cederlind gör ett bra arbete med att särskilja dem från varandra.

Språket är bra, lättläst, flytande och drivet. Jag gillar skillnaden som är mellan del ett och de resterande delarna. Kapitlen är korta och fulla av händelser. Det känns inte som att det egentligen finns någon transportsträcka någonstans utan hela tiden händer det nya saker. Och då är det bra med kortare kapitel ifall man behöver en paus här och där.

Måste också säga att jag tycker väldigt mycket om omslaget, som passar innehållet väldigt bra och när jag inser varför, blir jag både lite äcklad och mållös.

Karta över Morlaire passar den som tycker om fantasy och/eller dystopier som har mytologiska kopplingar.