Comfort Food

Bok av Agnes Gällhagen
Välkommen in i en värld av drömskt fotografi, reflekterande ritualer och enkla vegetariska och veganska recept för såväl vardag som helg. Comfort food - från matnojor till ren njutning är en kärleksförklaring till den gröna, hemlagade maten. Det är en djupt personlig bok, skriven till dig som har tröttnat på att jämt och ständigt sträva efter bättre, mer hälsosamma vanor, att aldrig få vara nog. Du som vill hitta tillbaka till ett sätt att äta som präglas av nyfikenhet och omtanke, snarare än måsten och restriktioner. Comfort food är den sortens trösterika mat vi tar till när vi vill vara lite extra snälla mot oss själva. När vi kommer hem helt slut efter jobbet, när förkylningen lurar runt hörnet, när vi firar en framgång eller sörjer en motgång. När vi helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke. Vad sägs om till exempel halloumiburgare med salsa verde, dekadent vegansk chokladmousse, bananplättar med jordnötsgrädde och våffelmackor med portabello och västerbottensost?
Comfort Food är en kokbok som verkligen gör sitt namn rättvisa. Boken är fullspäckad av mat som känns omhuldande och maten är sån som gör gott för själen. Bara att bläddra i den här fina boken gör att humöret genast åker upp och suget att laga mat och framförallt äta den väcks direkt. Agnes bjuder på sina bästa och mest trösterika recept i grön tappning. Det är recept för alla måltider och lite extra smått och gott som man kan vara sugen på. Boken är otroligt inspirerande och känns så peppande. Agnes förespråkar att man ska lyssna in vad kroppen vill ha istället för att tänka massa förbud eller äta en viss kost. Det är ju så logiskt och så sunt och jag undrar varför jag inte tänker mer på det sättet, istället för att inte äta si eller inte så och sedan anklaga sig själv när man äter något ”förbjudet”. Det skapar en stress hela tiden kring maten som vi inte behöver i det redan stressade samhället. Mitt mål för nästa år blir att anamma Agnes tankar istället!

Jag har provlagat och bjudit familjen på ett helt gäng recept ur boken och vi har redan hittat en bestående favorit i Halloumiburgare med salsa verde & picklad lök. Den rätten är helt fantastisk god och sonen som inte är så förtjust i halloumi annars, tyckte att det var den godaste hamburgaren han ätit. Men alla recept som vi testat har det gemensamt att de är väldigt goda med mycket smak och olika texturer. Jag gillar att det inte är en uppsjö av ingredienser som är svåra att hitta utan de finns att hitta i den vanliga matbutiken. Agnes bjuder också på sin egen matresa i boken och hur hon hittat rätt, det känns generöst att vi får ta del av den resan. Vi får också ta del av Agnes små ritualer för att vara mer närvarande av livet, där finns det flera som jag redan försöker anamma. Comfort food är en kokbok som är helt ljuvlig! Har ni inte köpt alla julklappar än, så köp den här kokboken och ge bort till någon när och kär för succé i köket!