Vinterfjäril

Bok av Zinat Pirzadeh
Shirin har tagit sitt beslut och nu finns ingen återvändo. Hon och hennes dotter kommer lämna den trasige man som förstörd av krig och droger misshandlar och plågar sin lilla familj. Flykten sker med hjälp av Shirins älskade mormor, en sofistikerad kvinna som dyrkats av sin man, rest över världen, köpt sina kläder i Paris och som anser att dotterdottern till varje pris förtjänar sin frihet. Men flykten blir allt annat än enkel. När Shirin är tillbaka på ruta ett i den krigsdrabbade huvudstaden och desperationen är bottenlös, öppnas plötsligt andra dörrar och nya färgstarka bekantskaper sträcker ut en hand. Det finns en väg ut. Men den kommer att gå rakt igenom helvetet. Precis som Zinat Pirzadehs debutroman Fjäril i koppel är Vinterfjäril en både varm och smärtsam berättelse. En rik saga till brädden fylld av spännande personligheter, gripande öden och berättelser om släkt, vänner och ett Iran som sällan har skildrats med denna detaljrikedom i väst. Zinat Pirazadeh är skådespelare, ståuppkomiker och författare. Båda hennes romaner är inspirerade av hennes eget liv och uppväxt i Iran, i en tid i förändring.
Vinterfjäril är en väldigt fint skriven roman som gav mig nya insikter om hur det var att växa upp och leva i ett land som Iran. Många bra resonemang, tankar och känslor som stämmer lika väl in på oss också här i det lilla trygga Sverige.

Jag rekommenderar varmt Vinterfjäril av Zinat Pirzadeh till alla intresserade läsare, det är nämligen en spännande, sorglig och vacker berättelse.
Gripande bok om en stark kvinna som både ska fly från misshandel , och samtidigt göra detta i ett pågående krig. Starka skildringar och så starkt beskrivet att man ser allt framför sig.