Prästdöttrarna, #1

Ulrikas bok

Bok av Maria Gustavsdotter
En spännande och atmosfärrik historisk roman! Det är ljummen försommar 1644 och efter gudstjänsten i Morlanda kyrka råder det full dramatik på prästgården. Prästdottern Ulrika sitter böjd över bibeln med tårarna rinnande utmed kinderna, hennes syster Katarina står i skamvrån medan deras bror Magnus får smaka på piskan. Det som skulle vara ett oskyldigt skämt får ödesdigra konsekvenser. Ulrika flyr brådstörtat från det lilla samhället på Orust för att söka sig en framtid någon annanstans. Snart slår hon följe med en säregen grupp gycklare och hamnar mitt i ett krigshärjat Uddevalla. Hennes syskon är kvar hemma på prästgården, men de står också inför omvälvande förändringar. Maria Gustavsdotter har skrivit en atmosfärrik och fartfylld familjekrönika som utspelar sig i 1600-talets Norden. Ulrikas bok är första delen i en planerad trilogi om tre prästdöttrar.
Den här boken började jag läsa efter att ha läst och uppskattat trilogin Fem pärlor till jungfruns krona, från samma författare.
Jag blev inte besviken! Maria Gustavsdotter skildrar kvinnors situation i Sverige på 1600talet, Sveriges ”storhetstid” som kantades av svält och misär. Historien om prästdöttrarna är spännande, fängslande och lärorik.
Syskonen Ulrika och Magnus iscensätter ett hyss i kyrkan tillsammans med vännen Andreas en söndag när det är mässa. Systern Katarina är ovetandes men alla i familjen drabbas av svåra konsekvenser. Katarina stannar kvar på prästgården, Ulrika rymmer och brodern skickas iväg för att arbeta som lärare.
Ulrika möter två tartarer som hon slår följe med och tillsammans upplever de de allra mest fascinerande och tragiska saker tillsammans.
Det enda jag har att anmärka på är att förlaget Historiska Media har gjort ett omslag på boken som ser ut som att spegla ett innehåll på en sliskig kärleksroman.
Men jag ser enormt mycket fram att läsa resten av böckerna i serien!
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Om du gillar historiska romaner är detta ett boktips för dig!

Detta är första boken i en serie och jag kan rekommendera samtliga. Spännande och omskakande på många sätt.

Övriga böcker i serien heter:
"Katarinas bok", "Ebbas bok", "Ylvas bok" och Agnetas bok".
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner