Ludvigs knasiga pulkadag

Bok
Ludvigs mamma kommer hem från affären med två helt nya pulkor. Ludvig och lillasyster Selma vill så gärna åka men i Oktober är det ingen snö. Pappa försöker hjälpa till och det blir en knasig jakt på en backe att åka pulka i. Följ med Ludvig en dag i oktober när snön lyser med sin frånvaro.
Det här är en rolig och härlig barnbok som gör att man får sig ett skratt medan man läser. Illustrationerna är fantastiska och hela idén kring boken är riktig bra. För vilket barn vill inte börja åka pulka fast snön inte hunnit komma? Jag tycker boken passar som högläsning för yngre barn och även de från 6 år och uppåt.
Femåringen tycker: En av femåringens favoritillustratörer, Lotta Myrefelt, har både skrivit och illustrerat boken, så det klart att han är mycket nöjd. Vi har också läst den andra boken om Ludvig innan, men den här var ännu lite mer kul, tyckte femåringen. Speciellt roligt är det ju såklart när grisen får kalsonger på huvudet, och det skrattar han högt åt i flera minuter. När vi läste den här första gången hade det dessutom inte hunnit komma någon snö, så vi förstod familjens kamp för att vilja åka pulka trots usla förutsättningar.

Mamman tycker: Det här är en humoristisk bok i många aspekter. Grisen med kalsonger på huvudet är jättekul, och Lotta Myrefelts karaktäristiska illustrationer ökar på det roliga. Ju längre jakten på möjligheten att åka pulka pågår, desto fler individer blir inblandade och desto fler roliga saker händer. Det finns mycket roligt att peka på i illustrationerna och många saker att diskutera. Vi hade långa diskussioner om varför vi inte hade tagit fram pulkorna, trots snöbrist. Det går också att diskutera pinsamma föräldrar, varför det är viktigt att ha hjälm på sig när man åker pulka (kanske speciellt om man gör det i sand), föräldrar som gör allt för att barnen ska vara glada, husdjur (”Mamma, vi har ingen gris”), hur det känns när man är kär, vad som är en bra kompis och säkert många andra saker som barnen plockar upp under läsningen.