Vill äta hållbart

Tips för den som...
Ett sätt att tänka mer hållbart kring mat är att äta mer vegetariskt, nåt som mänga köttätare direkt slår bort - för det känns krångligt och svårt. Försök att inte ha för höga krav direkt, byt ut någon måltid i veckan till att börja med.

Gör det roligt och spännande! Så är det lättare att komma igång. Tänk att det går att ha mindre kött i en maträtt, och fylla ut den med mer vego. Eller vända på steken och inte bygga rätten kring kött, utan se köttet som ett tillbehör.

Hållbart är det också att laga mycket på en gång när man ändå är igång, i det maträtter det funkar. Spar tid och energi!
Att äta hållbart handlar både om att titta på att varan man köper har producerats på ett hållbart sätt. Då är det ju bra att titta på märkningen av varan som krav, rättvisemärkning och fairtrade. Men det är också viktigt att fundera på hur långt bort varan har odlats och därmed transporterats och om man har odlat den i växthus då detta faktiskt gör att avtrycket på jorden blir större.
Det viktigaste skulle jag säga är att börja fundera på dessa frågor för då börjar man göra andra val i butiken. Lycka till!