Doften av ett hem

The smell of other people's houses
Bok av Bonnie-Sue Hitchcock
"Denna fängslande historia gestaltar på ett mycket trovärdigt sätt livet för de fyra tonåringarna Ruth, Dora, Alyce, Hank och deras vänner, som växer upp i Alaska. ... Bonnie-Sue Hitchcocks debutroman Doften av ett hem är en riktig bladvändare som dröjer sig kvar." Charlotte Nordenfelt, BTJ "Det här är en fin historia om att bryta sig fri och om att hjälpa varandra ..." Therése Olsson, Ljusdals-Posten Ruth har en hemlighet, som snart kommer att bli uppenbar för alla. Dora undrar om man någonsin kan lämna det man kommer ifrån, men plötsligt är turen på hennes sida. Alyce förväntas hjälpa sin far på hans fiskebåt hela sommaren, och missa antagningen till dansskolan hon drömmer om. Hank och hans bröder är fripassagerare på en färja, tryggare på flykt än i sitt eget hem tills en av dem faller överbord. Och fyra öden knyts samman. Bonnie-Sue Hitchcocks debutroman Doften av ett hem utspelar sig i Alaska på 70-talet och handlar om unga människor som försöker bryta sig fria, skapa sig nya liv, och samtidigt hjälpa andra. Och som ibland, på de mest överraskande sätt, faktiskt lyckas.
Boken utspelar sig i Alaska 1970. Det är en tid då mycket fortfarande kretsar kring det faktum att Alaska sedan några år tillbaka blivit en av USA:s stater, vilket många i Alaska kämpat emot.
🏠
Flera invånare lever fortfarande kvar som de gjorde innan Alaska blev en delstat och har nu svårt att finna sig i nya lagar och bestämmelser gällande bland annat jakt-och fiskerättigheter. Närheten till naturen är central i berättelsen och man kan riktigt känna doften av havet och höra vågornas brus.
🏠
Berättelsen har flera huvudpersoner som man får följa via olika spår i boken. En del känner varandra och andra är främlingar, i alla fall till en början. Men vissa teman är centrala och återkommer gång på gång.
Det handlar om trasiga familjer och sönderslitna relationer. Det handlar om att fly bort för att komma hem, var hem än må vara. Och det handlar om att hitta sin familj, hur den än ser ut och oavsett om man hör ihop via blodsband eller ej.
🏠