Om jag var din tjej

If I Was Your Girl
Bok av Meredith Russo
"Fin historia om att våga vara öppen trots att allt talar för att det är bättre att gömma sig för resten av livet, och om att få stöd där man minst anar det." Dagens Nyheter Amanda Hardys uppväxt har varit allt annat än enkel. Hon har mobbats av sina klasskamrater och hon har hatat sig själv och kroppen hon fötts i. Varför? För att Amanda föddes som Andrew. Efter att ha fått könsbekräftande behandling flyttar Amanda till sin pappa i en liten stad i den amerikanska Södern. Här vet ingen vem hon är, eller vem hon brukade vara, och hon kan börja om på nytt. I skolan lär hon känna Grant Everett och de dras omedelbart till varandra. Samtidigt som deras relation växer sig allt starkare, känner Amanda att hon vill avslöja sin hemlighet för Grant. Men kommer han fortfarande att se henne som den hon är då? "Om jag var din tjej har allt som en bra ungdomsroman ska ha." Enligt O "Jag hoppas att varenda bibliotekarie och lärare kommer tipsa om [den här boken] både ordentligt och omsorgsfullt, för precis som varenda annan unge behöver transbarn känna att de inte är ensamma." Litteraturmagazinet
Vilken viktig bok! Jag älskade den. Jag älskade särskilt författarens efterord, det gjorde stort intryck på mig. Där förklarar hon vissa val hon gjort i berättelsen som jag tycker att det var bra att hon förtydligade!

Amandas berättelse är en om både hemska händelser och hur transpersoner kan ha det, men det finns även mycket hopp och acceptans i den. Författaren, som själv är transsexuell, lyckas förmedla så mycket, men framförallt att även om mycket handlar om Amandas transsexualitet så handlar det allra mest om en person och viljan att bara få vara en tonåring och allt som kommer med det.