Moxie

Bok av Jennifer Mathieu
Vivian är trött på att killarna får göra som de vill, trött på skolans klädregler som är sexistiska och trött på att ständigt bli trakasserad. Därför bestämmer hon sig för att göra ett feministiskt fanzine som öppnar upp för en potentiell feministisk revolution. Ty det visar sig att Vivian inte är ensam om att vilja ändra på de patriarkala strukturerna som råder i skolan och i samhället.
När Vivian har fått nog av hur killarna på East Rockport High beter sig, så gör hon i hemlighet ett fanzine - Moxie - som uppmanar skolans tjejer att stå upp för sig själva och sluta acceptera killarnas förtryck. Hon lägger fanzinen på skolans toaletter och uppmanar tjejerna att rita stjärnor och hjärtan på sina händer för att visa att de står tillsammans. Även den nye killen, Seth, ritar på sina händer och det blir början till en vänskap mellan Seth och Vivian. Moxie-rörelsen växer sig starkare och starkare, och en dag utmanar den skolans rektor...

En kanonbok om att stå upp för sig själv, likvärdighet och feminism. Borde läsas av alla tonåringar!
Heja Vivian säger jag bara att hon vågar protestera mot kulturen på skolan där tjejerna blir trakasserade och tvingas bära stora fotbollströjor när de har brutit mot ”klädreglerna”. Jag önskar att alla unga tjejer och killar får läsa den här och prata kring jämlikhet i skolan. Boken är även en typisk ungdomsroman där Vivian blir kär och man får följa hennes vardag och vad hon och hennes vänner hittar på. På så vis blir budskapet en del av historien istället, vilket jag tycker var bra och passar för målgruppen. Det gick rätt snabbt att komma in i berättelsen och jag tyckte om den. Det är nästan så att jag vill rita lite hjärtan och stjärnor på händerna efter att ha läst den (har du läst boken förstår du varför).