Sorgbägare

Bok av Annika Bengtsson
Caroline har levt ensam sedan hon flyttade hemifrån som sextonåring. Hennes mamma och bror har hon inte träffat på trettio år. Ingen vet ens att de lever. Plötsligt en dag möter hon oväntat sin bror och tillvaron vänds upp och ner. Nu måste Caroline ta itu med alla gamla minnen. Samtidigt har hon fullt upp med sina nya känslor - de som hon hyser för Ulf. Han vill flytta ihop, men Caroline vet inte om hon vågar. Kommer hon kunna släppa honom in på livet? Och kommer hon ha modet att till slut konfrontera sin mor? Annika Bengtsson är en svensk författare. Hennes romaner är hyllade och hon har gjort sig speciellt känd för sina starka och modiga kvinnliga huvudkaraktärer.
Annika Bengtssons roman "Sorgbägare" är ganska tung och mörk att läsa. Huvudpersonen Caroline upplever jag som cynisk och ganska kall och i början störde det mig. Allt eftersom hennes bakgrund blottas bit för bit, fick jag bättre förståelse för henne och hennes beteende - fast Caroline var ändå ingen som jag kom att tycka om eller hyste några starkare känslor för.

Trots detta ville jag ändå veta vad som skulle hända. Jag vet inte om jag kan säga att berättelsen var särskilt spännande, för i mina ögon kändes den mest som en "vardagsbetraktelse", men det är något med Annika Bengtssons sätt att skriva som fångade och höll kvar mitt intresse.

"Sorgbägare" är långt ifrån en feelgoodroman eller "och så levde de lyckliga i alla sina dagar", men ändå upllevde jag slutet som hoppfullt. Det kändes som att Caroline hade blivit starkare.

Jag läser gärna mer av Annika Bengtsson.