Nattkorpen

Johan Rundberg
2 utgåvor
Välj utgåva
NattkorpenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127164031
NattkorpenSvenska - Okänt
ISBN: 9789127164048
Nattkorpen är den första delen i serien om Månvind & Hoff. Serien utspelar sig i Stockholm under 1800-talet och tar oss med till flera kända platser som t.e.x Långholmens fängelse, Riddarhuset och Norrbro. Boken tar sin början i ett barnhem där Mika bott större delen av sitt elvaåriga liv. Mika är bra på att lyssna och läsa av och en kväll tjuvlyssnar hon på två poliser som pratar om ett mord. Det väcker genast Mikas intresse.
Nattkorpen är en riktigt spännande läsupplevelse som drar med sig läsaren direkt vid första sidan. Det är roligt att läsa en barnbok som utspelar sig på 1800-talet och det känns väldigt autentiskt. Miljöerna är väl beskrivna och det gör att man ser allt tydligt framför sig när man läser. Mika är som barnhemsbarn redan dömd på förhand av många men hon har skinn på näsan och en förmåga att ta in detaljer som andra missar vilket gör henne framgångsrik i utredningen bredvid poliskonstapel Hoff. Boken är dock inte något för barn som ogillar läskiga böcker, den är ganska otäck och detaljerad bitvis. Jag högläste boken för sonen (snart 10 år) och det gick bra till en början, men när Mika började prata om att tillaga barn och äta barn och olika delar från barn då blev han alldeles skräckslagen och vägrade lyssna mer. Det var menat som ett skämt från Mikas håll i boken men det spelade ingen roll för hans del. Kanske bör man vara mer i den övre delen av målgruppen 9-12 år för att uppskatta allt läskigt eller så bör man vara ett barn som gillar att läsa om otäcka saker!
Året är 1880, vintern har drabbat Stockholm hårt och man tar sig varken in eller ut ur staden eftersom tullarna är igensnöade. På Allmänna Barnhuset bor Mika som snart är 12 år. Hon är en av de äldsta på barnhemmet och arbetar på en krog. Först hade Amelia, föreståndarinnan för barnhemmet, tyckt att krogen var fel ställe för en flicka. Men Mika var trots allt för gammal för att börja skolan, och läsa kunde hon redan så det skulle bara vara ett slöseri med tid, så till slut hade Amelia gått med på det. Eftersom livet för en barnhusflicka är tufft och Mika får höra mycket hon inte borde på krogen har hon blivit väldigt observant, hon lägger märke till saker och kan förutse hotfulla situationer.

En natt kommer en ung man och knackar på hos Allmänna Barnhuset. Mika är vaken och öppnar och märker att mannen är helt skräckslagen. Han säger inte vem han är och den enda ledtråd hon får är att ”Den Svarta Ängeln” vet att han tagit henne, sedan överlämnar han ett bylte till Mika och försvinner. I byltet ligger en liten nyfödd flicka.

Detta blir början till en serie märkliga händelser, en kväll kort därefter hör Mika några poliser på krogen prata om ett fall de utreder, om ett mordoffer, vars sista ord var att Nattkorpen kommit för att hämta honom… Men Nattkorpen har ju blivit avrättad!? Mannen som satte Stockholm i skräck under fyra år och mördade oskyldiga människor blev halshuggen förra året!

En annan polis, Valdemar Hoff, lägger märke till Mikas öga för detaljer och plötsligt är Mika mitt uppe i en mordutredning och hjälper polisen försöka ta reda på vem det är som mördar under namnet ”Nattkorpen” nu. Är det en härmare de har att göra med?

”Nattkorpen” är en riktigt spännande och rätt läskig deckare för mellanåldern. Men den är också stundtals rolig, för Mika är en rolig tjej som tycker om att skoja med folk. Det är också en historisk inblick i hur livet på samhällets botten kunde se ut under 1800-talet. En riktigt bra läsupplevelse, jag älskade boken från början till slut och kommer att rekommendera denna bok för många barn jag möter.