Låt det brinna

Bok av Björn Paqualin
Det skulle kunna bli övertydligt, men det tar bara ett par sidor innan jag är på helspänn. Deckardebutanten Björn Paqualin skildrar Stella genom avbitna meningar och återhållet språk, hennes bränsle är vreden och hon riktar den åt alla håll. Stundtals är man helhjärtat på hennes sida, stundtals blir man bara illa berörd. Det är mycket skickligt gjort, och långt från de rättfärdiga hämnare som vanligtvis befolkar populärkulturen. Lotta Olsson, Dagens Nyheter Den största skogsbranden i modern tid rasar i Sverige. Brandmän arbetar dygnet runt för att hejda eldens framfart. Mitt i kaoset hittas liket av en kvinna i en damm. Man vet inte hur länge hon har legat där, inte heller vem hon är. Stella Robertsson, kriminalkommissarie på polisens nationella operativa avdelning, kallas upp för att bistå den lokala polisen i mordutredningen. När hon anländer till den utrymda stan är hon redan brännmärkt av ilska. Hennes privatliv är trassligare än någonsin. Och på arbetet har hon i princip gjort sig omöjlig. Till sin hjälp får hon den lokale mordutredaren Tommy Reyer, som är hennes raka motsats, och tillsammans ger de sig in i en utredning som kommer leda dem till människans allra mörkaste sidor. I jakten på mördaren kommer de ställas inför större hot än hon någonsin upplevt. Björn Paqualin är manusförfattare och har varit med om att skriva tv-serier som Blå Ögon och Hassel. Låt det brinna är första delen i trilogin om Stella Robertsson. "Jag gillar ett par skickligt utförda vändningar som överraskar i boken och hyser gott hopp om Paqualins fortsatta författarskap. Detta är en debut som ger mersmak! C. Lundh, Mariestads-Tidningen Björn Paqualin skriver rappt och håller spänningen vid livBibliotekstjänst
Jag tycker att författaren lyckats med karaktärerna och Stella gillar jag riktigt skarpt! Hon är så politiskt inkorrekt man kan vara och det känns befriande med någon som vandrar utanför åsiktskorridoren. Nog kanske det har att göra med Stellas inre sår, att de har gjort henne cyniskt, men jag är ändå inte helt säker på det. Jag vill gärna tro att hon är en rebell - i uniform!

Storyn är bra berättad och upplösningen kommer inte förrän de sista sidorna, så man sitter på helspänn hela boken igenom. Precis som det ska vara med en bra deckare!