Bryt upp! Bryt upp! : Karin Boye 1900-2000

Bok av Pia-Kristina Garde och Björn Julén
I början av mars 2017 smög en kollega in på mitt kontor med en historia, ett par artikelkopior och den lilla boken Bryt upp! Bryt upp! Karin Boye 1900 – 2000. Häftet gavs ut via Upsala Stadsteater år 2000 till hundraårsminnet av Karin Boyes födelse. Just det här häftet hamnade hos ett av Uppsalas original och tillika en riktig boknörd som jag själv, Mäster Fritz. Så småningom köptes det av min kollega. Jag blev så förtjust över alltihop.

Häftet på cirka 80 sidor innehåller en hel del som var nytt för mig om Karin Boye. Bland annat består en stor del av självbiografiska texter där författaren skriver om sina förälskelser och kriser. Även om jag har läst mycket både av Karin Boye och om henne blev jag givetvis nyfiken på att läsa ännu mer. Att hon pluggade i Uppsala, jobbade som lärare en termin i Motala och var i Tyskland ett tag visste jag. Men med det lilla häftet, författat av trion Björn Julin, Pia-Kristina Garde och Örjan Svedberg, fick jag en tydligare bild av Karin Boye. Plötsligt framstår hon som bitskare, mer begåvad, känslosammare, roligare och svartare än bilden jag hade tidigare.

Vem Karin Boye egentligen var får jag naturligtvis aldrig veta, för de som kände henne i livet blir allt färre här på jorden. Hon är och förblir en mystisk gåta. Och kanske ska även jag låta henne förbli det, trots att lusten finns att utforska mer än bara hennes verk, som jag ju har läst de flesta av, naturligtvis…

Mitt omdöme om detta fina lilla häfte blir det högsta.