Lappin och Lapinova

Lappin and Lapinova
Bok av Virginia Woolf
Rosalind och Ernest Thorburn har gift sig i London under pompa och ståt. Men Rosalind har svårt att vänja sig vid sitt nya liv som mrs Thorburn. Så en dag på smekmånaden drar hon in sin nyblivne make i en lek dem emellan i sin inre fantasivärld blir han Kung Lappin och hon Drottning Lapinova. Väl hemma fortsätter Rosalind att bygga upp deras hemlighet och skådespelet blir ett skydd mot de krav som Ernest välbärgade familj ställer. Men medan hon blir alltmer beroende av spelets existens, blir Ernest alltmer förargad. Lappin och Lapinova är en berättelse om att överleva ett äktenskap utan att förlora sig själv. Novellen är en fascinerande skildring av den brittiska societeten och dess livsvillkor, skriven av en av 1900-talets viktigaste engelskspråkiga författare, Virginia Woolf. Berättelsen publicerades första gången 1938 och återfinns här på svenska i nyöversättning av Alva Dahl. Lappin och Lapinova är Novellix nr 80. Novellix ger ut noveller i fickformat; nyskrivet och klassiker, en novell per bok. Läs mer på novellix.se
En liten berättelse om eskapism och att växa ifrån varandra. Ganska lustig och sorglig på samma gång.
Jag tyckte att Virginia Woolfs novell "Lappin och Lapinova" var småkul och intressant, men dessvärre fastnade jag inte för den. Jag kom aldrig karaktärerna tillräckligt nära, vilket är en svår balansgång för den som skriver noveller. Kanske hade den behövt vara längre? Fast mest troligt är att den här novellen inte passade just mig.

Jag tyckte att det var en intressant tanke, det här med att man behöver ta till rollspel för att orka stå ut med varandra och omgivningen. Nu var det såklart en annan tid och andra förutsättningar i novellen än vad vi har idag. Men om man tar det till nutid - är det verkligen värt att vara kvar i ett sådant förhållande? Jag kan inte föreställa mig att någon skulle göra så idag, men vad vet jag. Jag är ju väl medveten om att det finns situationer då den ena i förhållandet inte kan eller vågar lämna förhållandet - oavsett hur illa det än är.