Ensam i Paris och andra historier

Paris for One
Bok av Jojo Moyes
Jojo Moyes är tillbaka med en härlig samling berättelser! Varsågod: två kortromaner och nio noveller!Nell är tjugosex år och har aldrig har varit i Paris. Hon har aldrig ens varit på en romantisk weekend någonstans. Att åka utomlands är inte riktigt hennes grej. Men när Nells pojkvän struntar i att dyka upp vid tåget har hon chansen att bevisa för alla inklusive sig själv att hon kan vara självständig och modig. Väl i Paris hittar Nell en version av sig själv som hon inte visste existerade Kortromanen Ensam i Paris är romantisk och charmig verklighetsflykt när den är som bäst.I den andra kortromanen Smekmånad i Paris får vi möta Liv och Sophie från Sophies historia, många år tidigare. Sophie, som är från landet, sveps med i den glamorösa Belle epoque-tillvaron i Paris, men upptäcker att ett liv med en hyllad konstnär som Edouard kan vara komplicerat. Ett århundrade senare följer Liv i hennes fotspår; efter en hastig romans blir smekmånaden i Paris inte riktigt så romantisk som hon hoppats De kortare novellerna bjuder på ett galleri av kvinnor mitt i vardagslivet, där stora som små ämnen blir oförglömliga historier i Moyes skickliga händer.Det finns mycket att glädjas åt i Moyes första novellsamling. Om du vill ha romantik kommer titelhistorien och dess olyckliga hjältinna Nell att ge dig det i överflöd. Red Magazine Den bästsäljande drottningen av romantiska romaner levererar du kommer att älska att förlora dig i dessa charmerande berättelser. Sunday MirrorEn bok som beskriver det fantastiska med vardagskärlek.MetroOemotståndlig Ensam i Paris erbjuder en dos snabb eskapism som för dig bort från vardagen. Daily Express
Nu tror jag att jag har läst det mesta av Jojo Moyes. Ensam i Paris och andra historier från 2016 är en novellsamling. Jag brukar inte läsa noveller eftersom jag föredrar romaner, men när det gäller den här författaren vill jag inte missa ett enda verk.

Ensam i Paris och andra historier innehåller elva noveller, varav två är lite längre. Titelnovellen, Ensam i Paris, är den längsta och också den jag tycker om bäst. Samtliga noveller handlar om kärlek och relationer, oftast mellan äkta makar eller par där kärleken stöter på hinder av olika slag, inte sällan missförstånd. Kärleksromaner brukar jag inte gilla och feelgoodhistorier är jag tveksam till, men Jojo Moyes har ett sätt att skriva som gör att jag känner igen mig i mycket – eller i vart fall delar – av hennes berättelser. Då slinker även novellerna ner.

Ensam i Paris handlar om ett ungt par som ska göra sin första utlandsresa. Bara det att Pete aldrig kommer till Paris och Nell finner sig bli ofrivillig tillfällig sambo med en amerikanska på hotellrummet.

Samtliga noveller har ett finurligt slut, vissa bättre än andra. Detta gör samlingen lite ojämn. Och om jag fick önska hade jag sett titelnovellen som roman.

Mitt omdöme blir högt.
Mina favoritberättelser i boken är helt klart Ensam i Paris, Krokodilskor, Smekmånad i Paris och Förra årets kappa. De andra berättelserna var inte dåliga men de var inte riktigt lika bra som dessa fyra enligt mig. Ensam i Paris var nästan min absoluta favorit och det hade nästan kunnat få vara en hel bok bara om Nell, men samtidigt var den inte för kort skriven. Jag gillade bara den så mycket att jag inte ville att den skulle ta slut. Det var även roligt att läsa mer om Liv som vi lärde känna i Sophies historia. Gillar ni Jojo Moyes övriga böcker så läs absolut denna också.