Operation vän i nöd

Bok av Anna Pella
Del 4 i barnboksserien om Funkisfamiljen "Lite ont har ingen do tt av!" Vide fa r en bla tira men ingen verkar bry sig. Na r Vide uppta cker att en av Mios klasskompisar, som inte kan prata, ocksa har en bla tira, blir Vide nyfiken. Det snurrar och surrar i huvudet. Ta nk om na gon varit dum och gjort na got fo rbjudet? Tillsammans med Mios la rare ska Vide fo rso ka ta reda pa det. Dags fo r Operation va n i no d! Böckerna om Funkisfamiljen handlar om Vide samt syskonen Mio och Tintin. Mio har en sällsynt diagnos, kan inte kan gå eller prata. Operation vän i nöd handlar om barns tankar om utsatthet. För vad händer när ett barn som inte kan prata behöver hjälp? Tillsammans med Mios lärare startar Vide Operation vän i nöd. Böckerna visar på Vides egna förmåga och att barns tankar och känslor är viktiga och riktiga. Seriens första bok, Operation slutstirrat, tar upp frågor om bemötande och kom ut hösten 2018. Seriens andra bok, Operation rädda sommarlovet, tar upp frågor om ovisshet och kom ut våren 2019. Seriens tredje bok, Operation dödsviktigt, handlar om döden och kom ut våren 2020. Anna Pella är journalist och fotograf med inriktning mot familjeliv och funktionsnedsättning. I hennes uppmärksammade bok När du ler stannar tiden berättar hon om hur det är att leva med en dotter med en svår medfödd hjärnskada. Anna Pellas egen familj är förlaga till barnboksserien Funkisfamiljen. Anna Forsmark som illustrerat boken använder humor, värme och mycket detaljer i sina illustrationer. Hon har tidigare illustrerat Lek istället för bråk , Lilla hemlis-boken samt på Libris Lilla nej-boken, Operation slutstirrat, Operation rädda sommarlovet och Operation dödsviktigt.
Operation vän i nöd är den fjärde boken i serien Funkisfamiljen. I serien får vi följa syskonen Vide, Mio och Tintin som beskriver hur livet är i en funkisfamilj. Vi har läst alla tre böcker innan i serien och tycker väldigt mycket om dem! Det är alltid ett viktigt budskap i böckerna och så beskrivs livet som funkisfamilj så trovärdigt och bra. Den här bokens viktiga budskap är att ställa upp för den som inte kan föra sin egen talan.
Det är en fin berättelse om barn som är generösa och omtänksamma och som tänker på hur andra har det, det gillar jag skarpt! Det är en berättelse som samtidigt som den är spännande också är upplysande. Jag hoppas att boken hittar till de barn och föräldrar som inte har egna erfarenheter av någon i sin omgivning med funktionsvariaton, så de kan få ökad förståelse för hur det livet kan se ut. Boken är välskriven och fängslande och det är omöjligt att inte beröras av den. Vi håller tummarna att det kommer ytterligare delar i den här lysande serien!