Kom dagen, kom natten

Bok av Åsa Lind
NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2020!   Någon ropade: "Kom, vi badar!" Och alla sprang så fort så att det bara dunkade.   Som ett hjärta i själva marken.   Fast de andra de kunde ju simma. Utan flytkuddar. Ända ut till hopptornet. Och alla skratten följde med.   Kvar på stranden. Ensam. Som osynlig.   Och ändå inte.   Åsa Lind och Emma Virke fångar stämningen i sommarens sista dag i den unika bilderboken Kom dagen, kom natten. Ett innerligt möte mellan poesi och bilderbokskonst där vi får följa dagens skeenden och nattens drömmar genom bokens unika dragspelsformat. Där dagen slutar, slutar inte boken, för på andra sidan kommer natten.
Det är stämningsfullt, fängslande och oerhört vackert. Med Linds poetiska språk klingar det så melodiskt vackert och förstärks av Virkes fantastiskt expressiva och detaljrika illustrationer som täcker hela bokens sidor.
Det här är en bok som sticker ut dels för sina drömska bilder och dels för sin annorlunda utformning. Första halvan av boken utspelar sig på dagen men när man kommer till sista sidan så fortsätter berättelsen på baksidan. Då är det natten som tar vid och sidorna vecklas ut till en enda lång bild.

Det här är en poetisk historia om hur det är att vara liten och utanför på grund av något man ännu inte lärt sig, i det här fallet att simma utan flytkuddar.
Men på natten tar drömmarna över och där finns inga regler eller gränser. Där kan man både flyga och simma och när man vaknar på morgonen efter känns allting lite mer hoppfullt.