Singöserien, #6

Löparen

Bok av Anders Gustafson och Johan Kant
Singö-deckarna är äkta bladvändare; försökte lägga ifrån mig boken vid läggdags men misslyckades!" Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet "Välskrivet och skakande" Ann Philo, Smålandsposten Under en promenad djupt inne i skogen på Singö gör kriminalinspektör Solbritt Andersson en märklig upptäckt. I svårtillgänglig terräng hittar hon en professionell löparsko. Hur kan den ha hamnat där? Kan någon ha tappat den? Eller har någon tvingats ta sig därifrån med bara en sko? Det gåtfulla fyndet ger henne ingen ro och hon börjar misstänka en koppling till den unga kvinnan Linda, en hängiven löpare som försvann spårlöst i trakten tre år tidigare. Solbritt försöker intressera kommissarien och vännen Lena för att utreda saken närmare, men får kalla handen. Istället gör Solbritt sina egna efterforskningar. Spåren leder till det slutna boendet Gullvivan, där ungdomar som hamnat utanför samhället tvångsvårdas. Men vad är det egentligen som pågår innanför institutionens taggtrådsstängsel? ANDERS GUSTAFSON OCH JOHAN KANT jobbar till vardags som förläggare respektive grundskolechef. Löparen är den sjätte boken i Singöserien, som hittills sålt i över 300 000 exemplar. "Läsvärt, spännande och mer än en gnutta otäckt." Anna Mi Matzén, Barometern
Det här var en berättelse som verkligen gav mig blandade känslor.
Mysteriet med kvinnan som varit spårlöst försvunnen sedan tre år växlar upp och blir riktigt spännande och jag vill bara fortsätta läsa. Vad har hänt? Lever hon? Är det samma kvinna som hålls fången?
Jag fängslas också av hur tillvaron för ungdomarna på SiS-boendet gestaltas. Och ryser över de mentala och fysiska övergrepp som sker. Samtidigt gör det extra ont att läsa då det de senaste åren berättats mycket i medier om förhållandena på HBV-hem och SiS-boenden i Sverige.

Tyvärr sänks helhetsbetyget för mig då det blev lite för mycket feelgood mellan de starka krimdelarna i den här romanen.
Löparen är sjätte delen I Singöserien. Kriminalinspektör Solbritt Andersson hittar en löparsko i otillgänglig terräng på Singö. Skon ser proffsig ut och storleken tyder på att det är en kvinnas. Hon misstänker att den kan ha koppling till en hängiven löpare som försvann tre år tidigare. Solbritts chef vill inte att hon lägger tid på ett "kallt" fall, men hon kan inte släppa det..
Tidigare böcker i serien har varit ganska snälla deckare utan så mycket blod och våld, men denna är betydligt otäckare. Den tar upp aktuella ämnen som grooming på nätet och utnyttjandet av barn. Det är nog den mest spännande boken i serien. En riktig bladvändare.