maud l

Användarprofil

De kapabla

Bok av Klas Ekman
Anna är otrogen med Johan men har bestämt sig för att avsluta förhållandet och satsa på familjen. Hennes son mår inte bra och utreds av barnpsykolog. På hemväg från en weekend med Johan börjar de gräla och kör på en människa. Det ena dåliga beslutet leder till det andra och en kedja av osannolika händelser drar igång.

Det här är en skruvad relationsthriller som överraskar. Bra språk. Intressanta karaktärer. Inget överdrivet frossade i våld. En spännande bladvändare som jag tycker mycket om. Ser fram emot fler böcker av denne författare.

Skandal i svart

Bok av Jessica Fellowes
Diana Mitford gifter sig med den rike arvtagaren Bryan Guinness 1928 och de åker på bröllopsresa till Paris och Venedig. Med på resan är Dianas kammarjungfru Louisa som är huvudperson i berättelsen. Det inträffar flera märkliga dödsfall som först bedöms vara naturliga, men Louisa misstänker att det kan vara mord och tar kontakt med sin polisvän Guy.

Det är en lättläst historisk deckare som delvis är baserad på verkliga personer. Karaktärerna är ganska ytligt beskrivna och intrigen är lite osannolik. Men gillar man pusseldeckare i historisk miljö passar den här boken bra. Det är den tredje delen i serien om systrarna Mitford.

Mordkonsulten

Bok av Elly Griffiths
Nittioåriga Peggy Smith hittas död på sitt seniorboende i West Sussex. Den gamla damen har varit mycket intresserad av deckare och hennes hem är fullt med böcker där det visar sig att många är dedicerade till henne. Peggy har hjälpt flera författare med intriger och nu verkar någon vara ute efter de författare hon hjälpt. Kanske dog inte Peggy en naturlig död som man först trodde. Kriminalinspektör Harbinder Kaur får ta sig an fallet.

Det är en härligt rapp och humoristisk deckare, en helt annan stil än böckerna om Ruth Galloway som författaren tidigare skrivit. Och det är en underbar samling karaktärer. Harbinder Kaur är enligt egen utsaga "den bästa lesbiska sikhiska kriminalinspektören i West Sussex ". Peggys hemhjälp Natalka från Ukraina är matematiker som handlar med kryptovaluta. Peggys granne Edwin har ett förflutet på BBC och Benedict är f.d munk. Det är egentligen inte deckarhistorien som är viktig här, det är lika mycket en underhållande berättelse om ett udda gäng vänner.

Amerikansk jord

Bok av Jeanine Cummins
En omtalad roman om en kvinnas flykt från Mexico till USA.
Lydia och hennes åttaårige son Luca gömmer sig i badrummet när resten av familjen blir ihjälskjutna. Lydia har levt ett privilegierat liv och drivit en bokhandel i Acapulco. Hennes man är journalist och har skrivit artiklar som retat upp regionens knarkkartell. Nu måste Lydia och Luca fly för att rädda sina liv. En flykt som är livsfarlig. Många försvinner och dör på vägen.

Det är en mycket stark och gripande skildring. Extra jobbigt är det att läsa om barn som far illa. Dessutom drabbas kvinnorna av männens våld även inom flyktinggruppen. Det finns inte många ljuspunkter i den här berättelsen. Men den är förbaskat bra.

Stormvakt

Bok av Kristina Ohlsson
Finansmannen August Strindberg lämnar livet i Stockholm efter en skilsmässa och flyttar till Hovenäset på Västkusten. Han tänker öppna en secondhand-butik på orten. Samma dag försvinner läraren Agnes spårlöst, hon skulle bara titta till båten. Folk i trakten tror att det kan ha samband med ett försvinnande trettio år tidigare. August dras oväntat in i händelseutvecklingen..
Det här är första boken i en ny serie. Det är en lättläst och välskriven bladvändare. Jag gillar karaktärerna och ser fram emot fler böcker. Kristina Ohlsson är pålitlig, när man börjar på en bok av henne vet man att man blir underhållen.

Hjärtlinjer

Bok av Brit Bennett
De tonåriga tvillingsystrarna Stella och Desiree rymmer från sin lilla landsbygdsstad till New Orleans. De är så ljusa i skinnet att de kan tas för vita och Stella bestämmer sig för att försvinna och leva som vit. Många år senare träffas två unga kvinnor i Los Angeles och trots att de ser olika ut på ytan har de mer gemensamt än de först inser.

Det här är en mycket välskriven och helt fantastisk roman om hudfärg, identitet och familjehemligheter. Berättelsen vindlar sig fram och det är bara att följa med. Men den tar slut alldeles för fort, jag vill inte skiljas från dessa personer. Det blir högsta betyg från mig.

Likblomman

Bok av Anne Mette Hancock
Detta är en riktigt spännande bladvändare med smart intrig och starkt driv. Man blir fast direkt och kan inte sluta läsa. Grattis alla deckarälskare till en ny stjärna på deckarhimlen. Som tur är ska det bli fler böcker I denna serie.

Journalisten Heloise får mystiska brev från en kvinna som tre år tidigare mördade en känd advokat och sedan dess hållit sig undan. Heloise börjar rota i fallet vilket leder till att en av hennes kollegor mördas och att hon själv råkar illa ut. Dessutom finns omständigheter som pekar mot att hon själv är inblandad..

Löparen

Bok av Anders Gustafson och Johan Kant
Löparen är sjätte delen I Singöserien. Kriminalinspektör Solbritt Andersson hittar en löparsko i otillgänglig terräng på Singö. Skon ser proffsig ut och storleken tyder på att det är en kvinnas. Hon misstänker att den kan ha koppling till en hängiven löpare som försvann tre år tidigare. Solbritts chef vill inte att hon lägger tid på ett "kallt" fall, men hon kan inte släppa det..
Tidigare böcker i serien har varit ganska snälla deckare utan så mycket blod och våld, men denna är betydligt otäckare. Den tar upp aktuella ämnen som grooming på nätet och utnyttjandet av barn. Det är nog den mest spännande boken i serien. En riktig bladvändare.

Den sista migrationen

Bok av Charlotte McConaghy
Den här romanen utspelar sig i en framtid då massutrotningen har gjort att nästan alla fåglar och djur har dött ut. Franny är uppvuxen vid havet och har en stark relation till fåglar. Hon bestämmer sig för att följa den sista flocken silvertärnor på deras färd från Grönland till Antarktis. Det blir en farofylld och spännande resa. Parallellt får vi i tillbakablickar reda på smärtsamma upplevelser i Frannys förflutna.

Det här är en välskriven och mycket engagerande berättelse som verkligen berör. Vidden av vad klimatförändringarna kan leda till blir plågsamt tydligt. Men det är inte bara en kärleksförklaring till naturen, det är också en kärlekshistoria på andra plan. Boken får högsta betyg av mig.
Selma Falck vaknar upp i en brinnande stuga på kalfjället. Hon är svårt misshandlad och vet inte var hon är eller vad som har hänt. Hon lyckas ta sig ut ur stugan och hittar en stenkoja där hon kan ta skydd mot snöfallet. Men ensam som hon är har hon minimala chanser att överleva. Samtidigt pågår ett politiskt spel som kan få förödande konsekvenser och Selma är den som kan stoppa händelseförloppet..
Det är en mycket tät och välskriven deckare med stark inledning som gör att man fastnar direkt. Samhällsaktuella ämnen som näthat, nättroll och cyberattacker tas upp. Slutet är rafflande.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.