Monsterstationen: Kvart över dimman

Bok av Johan Elfner
Galet och spännande på Monsterstationen! Följ med på en hisnande och rolig resa in i Katinkas värld där både människor och monster möts! När Katinka dog för första gången var hon fyra år. Sedan dess har hon dött flera gånger. Hon bor med sin farbror Fabo på järnvägshotellet. Tillsammans måste de dölja för människorna att de driver ett hotell för monster, men även att Katinka är odödlig. Katinkas pappa har varit försvunnen i fem år. Varför kommer han inte hem? När Katinka till slut får reda på att hennes pappa sitter i fängelse i Monsterland tänker hon åka dit för att rädda honom. Hur ska det gå? En rolig och fantasifull berättelse, fylld av galna upptåg och färgglada karaktärer som de identiska enäggstvillingarna Max och Theo, röd hårige Jackson som bråkar med allt och alla, buttre Walter som äger en cykel- och godis affär, men även monstren som besöker hotellet. JOHAN ELFNER är uppvuxen i Stockholm och har tidigare skrivit thrillers för vuxna. Nu bor han i Amsterdam där han driver ett hotell tillsammans med sin familj. Monsterstationen: Kvart över dimman är första boken i en serie.
Katinka bor i byn Amstelveen med sin farbror. Hennes mamma är död och hennes pappa försvann för nästan fem år sedan. Det enda Katinka och hennes farbror vet är att han försvann i grannlandet, Monsterlandet. Katinkas pappa och farbror är nämligen halvmonster. Katinka själv är bara kvartsmonster, eller en slända som det också kallas. Och tur är väl det, för sländor återuppstår när de dör, och Katinka brukar dö rätt ofta.
Katinka och hennes farbror bor på Monsterstationen, en järnvägsstation och hotell för monster som kommer till eller ska ta sig från människovärlden. Vilka som tar in på hotellet hålls hemligt, människorna ska nämligen inte känna till monstrens existens. Men det är svårt när det finns en vresig gubbe i byn som har starka misstankar om att det händer konstiga grejer på hotellet. Det är också svårt för Katinka som är kvartsmonster samtidigt som hon försöker vara en helt vanlig tjej som kan ta hem kompisar efter skolan.
En kväll hör Katinka hennes pappa kalla på henne, han ber om hjälp och säger att det snart är för sent. För sent för vad? Katinka måste bege sig till Monsterland, men det visar sig inte vara helt lätt att ta sig dit på egen hand. Dessutom har hon aldrig sett sin pappa i monsterskepnad, hur ska hon känna igen honom?

”Kvart över dimman”, första delen i serien Monsterstationen av Johan Elfner och trots att boken kryllar av monster är etta ett rätt mysigt äventyr för mellanåldern. Läs själv eller läs högt, jag tror boken är lika bra oavsett!
Nästa del om Katinka och Monsterstationen kommer i år och jag ser fram emot att läsa den!