Du har rätt

Bok av Jason Timbuktu Diakité och Matilda Westerman
Det här är en handbok att ha med sig i fickan, om de livsviktiga rättigheter som alla under 18 år har enligt Barnkonventionen. Boken innehåller gripande berättelser, konkreta råd och frågeställningar som på olika sätt belyser värdet av att behandla varandra rättvist och jämlikt. Berättelserna i boken berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och föräldrar som lägger näsan i blöt. Jason Diakité och Matilda Westerman skriver personligt, engagerat och pedagogiskt om en av FNs absolut viktigaste konventioner. Med boken vill författarna skapa en känsla av hopp och delaktighet, men också ge dig som läsare verktyg för att själv påverka din vardag och engagera dig. MATILDA WESTERMAN har arbetat som stabschef på Utbildningsdepartementet och gick redan som sjuåring med i sitt första elevråd. Under flera år satt hon i BRIS förbundsstyrelse. JASON DIAKITÉ har tagit emot pris för sitt engagemang mot främlingsfientlighet, och i över tjugo år skrivit samhällskommenterande musik under sitt artistnamn TIMBUKTU.
En bok om barns rättigheter och vad de betyder i praktiken. Det är av stor vikt att barn vet sina rättigheter och vet att de kan söka hjälp när det behövs. Rekommenderar boken.
Den här boken innehåller både berättelser om människors erfarenheter i livet, konkreta råd och frågeställningar som på olika sätt tar upp hur man behandlar varandra rättvist och att alla människor har rätt till att vara sig själva. Den berör allt från vikten av elevråd, vad rasism är, hur föräldrar ska behandla sina barn och vad man har för rättigheter som barn. Barnkonventionens artiklar kan vara lite krångliga för barn att förstå, men här konkretiseras flera av artiklarna vilket gör dem mer lättillgängliga för barn i mellanstadieåldern, vilket boken riktar sig mot. Texten är luftig och det finns illustrationer på nästintill varje uppslag. Så även om boken tar upp ett allvarligt ämne, så känns den inte tung att läsa. Och jag kan säga att även som vuxen lärde jag mig en hel del saker som jag inte kunde innan.

Själv så gillade jag den här faktaboken väldigt mycket, och tycker att det är en väldigt bra bok att ha på ett skolbibliotek. På Bonnier Carlsens hemsida finns det även en lärarhandledning att ladda ner. Så en perfekt bok att arbeta med i klassrummet när man pratar om barns rättigheter och barnkonventionen.