Ställa till rätta

Bok av Karin Flygare
Elevvårdsmötet är slut. Han har väntat ut mig. Porten slår igen bakom oss. Svarta moln på himlen. Det är bara han och jag nu. Är du rädd? säger han. Nej, säger jag och ljuger. Jag visste att stunden skulle komma. Att det skulle stå mellan honom och mig. Han skulle hämnas och det skulle inte hjälpa att jag sa att det bara var mitt jobb. Margareta Lindqvist är elevstödschef på kommunförvaltningen och har ansvar över hur miljoner fördelas till barn i behov av särskilt stöd. Athena Granath är ekonom på samma förvaltning och hon slår sig ihop med IT-teknikern Alexander Niemi när hon börjar förstå att allt kanske inte står rätt till vad gäller fördelningen av förvaltningens medel. De ställer obehagliga frågor om ökade anslag till friskolan. Och varför är det så många elever som får diagnoser av psykologen Hans Andersson? I centrum av handlingen finns dubbelnaturen Steven/Johan och Blanka. De är båda speciella och har sonen Kristian. När pojken inte beviljas plats på specialskola kommer katastrofen. Stevens liv inriktas på hämnd. Att ställa till rätta. Maktlöshet och hämnd får människor att förvandlas. Att bli besatta. Att göra sådant de aldrig gjort tidigare. Men kanske är sanningen ändå inte så enkel som den verkar
Steven vill ställa till rätta. Hämnas den som han anser är ansvarig för Kristians död.

När Steven träffar Blanka blir han handlöst förälskad och snart är de ett par. Även om Blanka ibland bara försvinner utan ett ord. Så blir hon gravid och Kristian föds, en liten kille som inte är som andra.

Margareta är elevsstödschef, den som fördelar pengarna och godkänner ansökningar om extra stöd till barn med speciella behov. Hon har ett förhållande med Stefan som är rektor och i behov av pengar.

Athena är nyanställd ekonom och börjar misstänka att allt inte står rätt till med skolförvaltningens finanser. Och varför har Margareta, som hon sett som sin vän, plötsligt blivit så kort i tonen. Tillsammans med IT-teknikern Alexander börjar hon undersöka vad som egentligen händer med skolornas pengar.

Therese är specialpedagog och jobbar med en specialklass på skolan där Stefan är rektor. Till sin hjälp har hon den till synes lugna trygga Johan som känns som den enda hon kan vända sig till när hon får problem.

Till en början blev det lite svårt att hålla reda på alla personer. Men vartefter historien utvecklade sig gick det bättre. Det är en berättelse om maktlöshet och hämnd, fylld av dysfunktionella relationer.

Riktigt spännande med en thriller som sätter utsatta barns situation i fokus. Det märks att författaren kan den här världen som det är intressant att få en liten inblick i.