Curie & Co

Bok av Annika Meijer
Rebelltjejer för framtida forskare Marie Curie var den första kvinna någonsin att tilldelas ett Nobelpris. Då år 1903 var det en mindre skandal att en kvinna ens var påtänkt för ett så prestigefylld pris, det var ju ett pris för vetenskapsMÄN. Men Marie Curie blev inte bara den första kvinnliga nobelpristagen utan även den första person någonsin som fått priset två gånger. Hon satte därmed ribban högt för framtida forskare samtidigt som hon banade väg för alla de fantastiska kvinnor som under åren gjort henne sällskap och visat att allt är möjligt bara tror på sig själv. I Curie & Co coola kvinnor som fått Nobelpriset presenteras 16 av dessa fenomenala kvinnor och deras banbrytande arbete inom de olika kategorierna fysik, kemi, medicin, litteratur, ekonomi och fred. Förutom fantastiska illustrationer av konstnären Helena Frank har boken ett förord av svenska Beatrice Fihn, CEO för den internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen (ICAN), som tilldelades Nobels fredspris år 2017.
En Fin hyllning till de kvinnor som gjort vår värld till en något bättre plats...

Är det något jag verkligen uppskattar är det att lära mig nya saker och den här typen av böcker som lyfter och hyllar människor och deras liv och livsverk tilltalar mig väldigt.

Jag har alltid tyckt att Nobelbanketten är en av årets festligaste dagar. Inte bara för de glamorösa klänningarna utan också för vad deltagarna har presterat för att tilldelas de olika priserna; Fysik, Kemi, Fysiologi eller medicin, Litteratur, Fred och Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.
Här får vi träffa kvinnor som har vunnit priser i de olika kategorierna bland annat vår svenska Selma Lagerlöf som vunnit priset i Litteratur. Tycker det har varit spännande att läsa om kvinnorna och deras väg fram till- och efter utdelandet av Nobelpriserna.

En bok jag varmt kan rekommendera!