Vem har sagt något om kärlek?

Bok av Elaf Ali
Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän. Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast. Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia. De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.
Bra och välskriven bok om att växa upp under hedersförtryck. Jag gillar att den inte har så mycket ”tyck-synd-om-mig”-känsla utan hon beskriver utifrån sina upplevelser hur det är att växa upp i ett land där ens familj har med sig värderingar från någon annanstans, och hur svårt det blir med krocken när man vill försöka passa in och vara som andra – och framför allt när man SJÄLV har samma värderingar som samhället man lever i. Jag blir berörd av att hennes pappa gjort en resa och ändrats under åren i Sverige, däremot hade jag gärna läst lite mer om hur den resan gått till, rent konkret. Vad var det som fick honom att ändra uppfattning?
Jag gillar att boken varvar inslag av självbiografi, faktarutor, dagboksinlägg och intervjuer med föräldrar. Den är lättläst men viktig. En del hemska inslag men inte för hemska för unga att läsa. Realistisk. Jag hoppas många läser den här för att få insikt och förstå hur det är för många med annan bakgrund.
Årets viktigaste bok!
Äntligen har någon skrivit inifrån om hedersförtryck. Detta är en mycket stark, gripande bok om en uppväxt som naturligtvis inte borde få se ut så här. Vi får följa Elaf Ali när hon som fyraåring flyr från Irak med familjen och fram till nutid, ca trettio år senare. Det är en vardag där Elaf slits i ett mellanförskap och där hon ständigt måste försöka anpassa sig till vad föräldrarna kräver. Men det är också en berättelse om hur hon lyckas frigöra sig och få sina föräldrar att ändra åsikt.
Mellan de berättande bitarna om sin uppväxt så finns det inspränga hedersrelaterad information och intervjuer med Elafs föräldrar idag.