Annika Lundeberg

Recensioner

Ur askan av Lina Areklew

Betyg 4
Jag tycker debutboken Ur askan är riktigt bra. Den är upplagd på ett klassiskt sätt där vi får följa olika personer kring brottet, både i nutid och även i en historisk tråd och sakta får vi veta hur allt hänger ihop. Mer fokus på vardag och relationerna än beskrivningar av själva brotten.
Språket och tonen i boken är bra och de två huvudkaraktärerna, en kvinnlig polis och en man som figurerar i utredningen, är intressanta att följa. De har personlighet och lite annorlunda bakgrunder än vad jag är van vid.
Dessutom roligt att läsa en ny deckarserie från Höga kusten.

Bokskåpets hemlighet av Frida Skybäck

Betyg 4
Frida Skybäck skriver lättläst och man vill hela tiden läsa vidare, även om man anar hur det ska gå.
Vi får följa Rebecka som lämnar Stockholm och påfrestande jobb för att ta hand om sin mormor som hamnat på sjukhus och som har en lantlig bostad som börjat förfalla. Parallellt får vi också följa mormodern som ung 1943 där hon blir indragen att hjälpa judar under kriget. Naturligtvis har mormor dolt något som hände och som var betydelsefullt. Rebecka kommer till insikt om hur hon vill leva sitt liv och kommer närmare både mamma och mormor.
De båda historierna berikar varandra och det är aldrig svårt att hålla kvar intresset och de olika trådarna.
Jag tycker att den historiska delen är mer intressant, jag tycker Rebecka är lite ytlig, men skildringen av att bo på landet lockar.

Vågen av Morton Rhue

Betyg 4
En kort och snabbläst bok som passar både för ungdomar och vuxna.
En historielärare försöker få eleverna att förstå hur det gick till när nazisterna fick makten i Tyskland på 1930-talet. Han gör ett experiment med sin klass och skapar organisationen Vågen, med hälsningsfraser, disciplin och allas lika värde. Eleverna blir snabbt fascinerade och snart tar grupptrycket över när rörelsen växer på skolan och läraren har inte längre makten att styra experimentet.
Vi får följa ett par elever som försöker hålla emot, som inte vill ingå i Vågen - något som inte är lätt. Boken är endast på 150 sidor och passar bra att läsa i grupp, som i skolan eller i en bokcirkel. Det finns massa intressant frågor och beslut att diskutera.
Vågen bygger på en verklig händelse i Kalifornien 1967 och det finns även en mycket bra tysk film, Die Welle, som också är värd att se.

Familjen Morelli av Per Schlingmann

Betyg 3
Familjen Morelli beskrivs bäste med en gastronomisk feelgoodroman. Intressant till en början att läsa många och långa beskrivningar hur mat och dryck kan upplevas och smaka, men lite enahanda i längden då allt smakar fantastiskt gott och mycket. Själva berättelsen om de två syskonen Morelli, som går i sin familjs fotspår och jobbar med mat på lite olika sätt, är tyvärr ytlig och går aldrig på djupet. Men det skildrar verkligen hur det ytliga jetsetlivet är sett utifrån, inte inifrån karaktärerna.
Men det är lite annorlunda underhållning och nöje för stunden.

Systrarna från Toscana av Lori Nelson Spielman

Betyg 5
Systrarna från Toscana är precis som en riktigt bra feelgood ska vara. Varm, mysig, rolig och mycket händer och stor förändring sker hos huvudpersonen.
Två systrar i samma släkt lever alltför mycket efter familjens vilja och förväntar sig inte att gifta sig pga en släktförbannelse. De följer med en äldre kvinnlig släkting på sin sista resa till Italien. De har alla tre helt olika mål med resan, men till slut lyckas alla få till det på ett bättre sätt än väntat.
Härlig inställning till livet: alla är olika, lär känna dig själv, ta reda på vad du vill, omfamna livet... så kommer det ske saker som du aldrig trodde skulle hända.

Ciderträdgården av Veronica Henry

Betyg 3
En mellanbok i Veronica Henrys "serie" av helt fristående böcker, som samlats under samma slags omslag.
Det handlar om en släktfejd mellan två familjer som påverkar dem flera generationer efteråt. Men under åren har det också funnits flera hemliga relationer mellan vissa familjemedlemmar som ingen vill ska avslöjas, men som samtidigt påverkar framtiden. Tyvärr börjar boken med en mycket seg start med alltför många personer som presenteras och lite långsamma beskrivningar av deras liv. Men halvvägs in börjar boken bli bättre och tar sig ju närmare slutet man kommer.
Temat för boken är personernas livsval.

Den lilla bokhandeln i hamnen av Jenny Colgan

Betyg 5
En fristående fortsättning på Den lilla bokhandeln runt hörnet, men här är det sympatiska Zoe, som är huvudpersonen och som inte har det gott ställt. En ensamstående mamma till en 4-årig son som aldrig börjat prata. Hon tar jobb som aupair till tre mycket vilsna, moderslösa barn som fått leva vind för våg på ett stort slott i Skottland. Förutom aupairjobbet ska Zoe sköta bokbussen medan bokbussens ägare ligger på sjukhus i en komplicerad graviditet.
Detta är Jenny Colgan när hon är som bäst. Charmig fellegood som inte är så sötsliskig även om man kan lista ut slutet långt i förväg. Extra plus för att det handlar väldigt mycket om böcker, inte bara som jobb, men även som läkande kraft när man har det svårt. Fina och lockande miljöbeskrivningar också.

Lyckan kommer, lyckan går av Eleonor Sager

Betyg 4
Lättläst underhållning i svensk feelgood om de två, rätt olika, systrarna Lind. Nu är den ena gravid och får ångest av att snart lämna jobbet ifrån sig till en vikarie och alla "måsten" man måste göra/köpa till det kommande barnet. Den andra systern letar efter den stora kärleken på nätet... det går inte så bra, men hennes arbete som efterrättskock går desto bättre. Lättsmält och med mycket igenkänning, framförallt om graviditeter, i denna rappt skrivna bladvändare. Fortsättning lär följa...

Kvinnorna på Flanagans av Åsa Hellberg

Betyg 4
Detta är bok två i serien om kvinnorna som äger och sköter hotellet Flanagans. Den är lite sämre än första delen, jag saknar själva hotelljobbet som vi fick följa i första boken. Här är det mest fokus på intriger, hemligheter, svek, sex och dåliga relationer. Allt i 80-talstappning. Lite svår att komma in i, men den tog sig. Ser ändå fram emot att återse kvinnorna när vi hoppar fram till 1999.

Familjen Lambs hemlighet av Lisa Jewell

Betyg 3
En psykologisk spänningsroman, men inte en av Lisa Jewells bästa. Blir helt enkelt inte lika engagerad, trots att de "vanliga" ingredienserna finns med: dolda hemligheter i en familj, varför beter sig folk som de gör, ett par stycken är oerhört manipulativa och i slutet vänds historien ett par gånger.
En oskadd 10-månaders baby hittas i ett hus där de vuxna tagit livet av sig, sen nystas historien upp både i dåtid och nutid. Vi får följa tre personer som berättar deras version... och till slut vet vi som läsare hur det hänger ihop. Jag ger boken 3+ eller 4-...