Angelika

Bok av Karin Valtersson
Angelika är försvunnen. När hennes syster Mikaela släpper allt för att åka över till England där Angelika bor sedan många år tillbaka har systrarna inte setts på länge och relationen är minst sagt komplicerad. Det är Mikaela som får ta hand om de åldrande föräldrarna, Mikaela som tvingas balansera ett krävande jobb med två små barn och ett äktenskap som blir alltmer ansträngt. Men hur länge till orkar hon vara den som håller ihop allt? Rebellen Angelika däremot gifte sig till allas förvåning rikt med den adlige Thomas, som Mikaela alltid haft svårt för. Var de lyckliga tillsammans? Har Angelika gett sig av självmant, lämnat sin egen dotter? Mikaela upptäcker snart att hennes syster aldrig riktigt lämnat det förflutna och dess skuggor bakom sig och ju längre tiden går desto mer förbryllad blir hon, det hon får höra om Angelika i England stämmer inte alls överens med hennes egen bild av systern. Så plötsligt hittar Thomas ett meddelande från sin fru som Mikaela inte vet hur hon ska tolka. Vem är egentligen Angelika? Och vad är det som har hänt henne? Angelika är en bok om systerskap, om att besluta vem man vill vara och att behöva ta konsekvenserna av det.
Den här boken fångar mig direkt pga det fina språket och förmågan som författaren har att uttrycka personernas känslor. Det är så insiktsfullt och många gånger upplever jag att hon sätter ord på känslor man själv har haft i vissa situationer men ej har kunnat formulera. Ens för sig själv..
Stor igenkännings faktor i livet med småbarn, relationer och alla måsten.

Man får följa systrarna Angelika och Mikaela. Angelika som gav sig av så fort hon slutade skolan och numera lever utanför London med sin adliga, förmögna man och sin dotter, i ett stort hus på landet.
Och Mikaela som blev kvar i barndomsstaden och som drar ett tungt lass hemma med man och två barn samt omsorg av deras dementa mamma och pappan som numera bor själv.
När Angelikas man Thomas ringer och berättar att Angelika är försvunnen kan Mikaela först inte tro det.
Inte skulle väl systern lämna sin dotter och bara sticka?
Mikaela åker över till England för att försöka få svar.
Ju mer hon söker svar desto mer komplicerat blir det. Allt tyder på att Angelika faktiskt har lämnat sin familj.
Men när Mikaela träffar Angelikas vänner förstår hon att systern inte har varit lycklig på länge..
Har något hänt henne?

En otroligt välskriven och spännande bok!
Slutet är en riktigt nagelbitare.
En psykologisk thriller som jag varmt rekommenderar.