Sandgrav

Winter Grave
Bok av Helene Tursten
Det är juletider och i Strömstad försvinner, vid två olika tillfällen, två barn. Kort därefter hittas en polis mördad och i en lada härjar en kraftig brand, allt i samma lilla samhälle. Kriminalinspektör Embla Nyström tar sig an fallet för att ta reda på om det är en seriemördare man har att göra med eller om det fortfarande finns en chans att barnen hittas vid liv.
Amelie, nio år lämnar sin skola i Strömstad för att åka till hemmet. Hon behöver hämta sina luciakläder. Men hon dyker inte upp igen. Tiden går och det försvinner ett annat barn kort där efter. I det lilla samhället finns en tystlåten, udda kanske någon skulle säga, tonårig pojke. Misstankarna riktas mot honom direkt.

Det dröjer dock inte länge förrän andra saker sker som snart får polisen på andra tankar. En polisman hittas död och en lada börjar brinna med ett explosionsartat förlopp. Det här är något betydligt mer allvarligt än ett dåd som en tonåring har kommit på.

Embla Nyström är kriminalinspektör och tillhör Västra Götalands mobila utredningsteam. Hon och hennes kollegor kallas in i fallet. Kommer de att hitta barnen levande, är det en seriemördare man letar efter? Hur kommer det sig att en polis plötsligt hittas död?

Vad jag tycker om boken
Den här boken biter sig verkligen fast hos läsaren och särskilt när barn är inblandade kan stämningen bli lite extra känslig. Det här är en deckare av klassiska mått och den som verkligen vill läsa en bok som är lite ryslig men som saknar extremt blodiga detaljer är det här inte ett tokigt val.