Göran L

Användarprofil

Flickan från ovan

Bok av Alice Sebold
Den här boken handlar om en fjortonårig flicka, Susie Salmon. På väg hem från skolan blir hon våldtagen och mördad. Det är hennes familjs närmaste granne som gör henne till sitt nästa offer. Susie kommer till himlen och börjar följa sin familj lite på avstånd. Hon ser hur familjen söker efter henne, och hur de till slut tvingas inse att hon inte kommer att komma tillbaka. Som läsare ser man hela händelsekedjan ur Susies perspektiv, och man får se hur hennes död påverkar alla de personer som träffat henne på ett eller annat sätt. Man får även läsa om hur hon följer grannen som gång på gång lyckas skaka sig fri från den polisutredning som pågår.

Det här är en bok som tar upp hemska händelser, sorg och sorgearbete. Samtidigt är det en bok att finna tröst och glädje i. Författaren visar på att det finns mycket att leva vidare för, trots att någon man tyckt mycket om plötsligt ryckts ifrån en, även om det skett genom en hemsk händelse.

Vita spår

Bok av Emelie Schepp
I den här boken hittas en kvinna plötsligt död i ett stillastående X2000-tåg på Norrköpings centralstation. Hon har blivit sedd tillsammans med en annan kvinna men denne är försvunnen. Förundersökningsledare för fallet blir Jana Berzelius. Men allt blir inte som hon förväntar sig utan istället tvingas hon möta sitt mörka förflutna. Alla misstankar riktas mot en man som Jana helst vill glömma. Denne man vet allt för mycket om henne redan. Om hon inte lyckas hitta honom finns risken att hon förlorar allt.

Det här är en bok man gärna sträckläser! Den har allt en deckare behöver, utan att den är allt för blodig eller otäck att läsa.

Hagamannen

Bok av Terese Cristiansson
Det här är en riktigt hemsk bok. Det är inte bok med påhittad handling utan det här har skett i den svenska staden Umeå. Riktiga kvinnor har fallit offer för den ökände Hagamannen som satte skräck i staden. Här finns inga extrema detaljer men bara de delar av förhör samt berättelser offren kommer med är tillräckligt för att man som läsare ska kunna känna med offren. Det kan ibland bli lite tjatigt att läsa om hur allt polisarbete gick till, men samtidigt är det en sak som gör att man kommer in i händelsen än mer.

Av skuggor märkt

Bok av Marianne Cedervall
Anki Karlsson, änka, har bestämt sig för att återvända till hästsporten. Hon lämnar sitt gamla liv bakom sig för att börja om på nytt med något hon älskade när hon var ung, nämligen hästar. Sedan kom livet emellan, men det ska det inte få göra den här gången, tänker hon.

Anki flyttar till Gotland. Hon tar helt sonika sitt pick och pack och tar båten över till ön. Där köper hon sedan två vackra islandshästar och hon ser fram emot ett liv i lugn och ro med långa galopper på de gotländska stränderna. Men riktigt så blir det inte.

En häst blir plötsligt förgiftad och det kan hända.,men så vandaliseras kyrkan och plötsligt hittar man en av ortsinvånarna mördad. Var? I trädgården hos Anki. Saker och ting börjar ta en otäck vändning och vem vet hur ortsbefolkningen ska tolka allt som sker, just när Anki kommit dit?

Vad jag tycker om boken
Det här är en deckare som också har ett par inslag av humor. Det är en fin blandning som piggar upp. Boken är mysig och enkel att både läsa och hänga med i. Handlingen har ett driv som passar genren perfekt och som läsare upplever man aldrig att det blir tråkigt trots att både trädgården, hästarna och de gotländska stränderna beskrivs så att man kan se dem framför sig.

Det som drar ner betyget lite är att boken nästan är lite för mysig. De boende på orten är lugna även när mord begås mitt framför ögonen på dem. Det är nästan otäckt lugnt och dessutom osannolikt. Gemene man hade nog inte gått på kafferep hos grannen om det dagen innan legat en död kropp på tomten. Men i övrigt är det en mycket läsvärd bok som passar de flesta. Ett hästintresse behövs absolut inte för att läsa boken!

Mannen mellan väggarna

Bok av Emma Ångström
Alva och hennes familj flyttar in i ett lägenhetshus på Tegnérgatan i Stockholm. Alva har under en längre tid varit mobbad och genom flytten hoppas familjen att hon kan finna nya vänner. Riktigt så blir det inte. Bara någon vecka efter att familjen flyttat in försvinner kvinnan i deras grannlägenhet. Det finns inte ett enda spår efter henne. Kvinnan hittas sedan, flera veckor senare död i den egna hallen. Hennes make blir självklart misstänkt med en gång. Men det finns inga svar på var kvinnan egentligen hållit hus under tiden hon varit spårlöst försvunnen. Det kan snart konstateras att maken varit oskyldig men ingen kan svara på vem som mördat kvinnan, eller på hur mördaren tagit sig in genom den låsta lägenhetsdörren.

Tids nog händer det är mer konstiga saker. Konstiga ögon lyser i mörka hörn, saker försvinner och dyker ibland upp igen på en helt annan plats och en hund kan plötsligt ta sig igenom ett stängt och ordentligt reglat fönster. Det här kan ingen svara på. Alva är inte som alla andra barn. Hon leker inte med dockor eller bilar, utan hon intresserar sig för mysticism, religion och andlighet. Hon gillar spirituella saker och det för henne in på en kanske lite farlig väg. Hon är nämligen den enda i huset som vågar bjuda in den objudna gäst som till synes rör sig där. Men det för med sig en del nackdelar och konsekvenser som inte ens Alva är beredd på, än mindre de andra personerna som bor i huset. Kommer Alva att kunna ansvara för det som händer?

Vad jag tycker om boken
Boken är välskriven med ett bra och lättläst språk. Vid första anblick skulle man kunna tro att den här boken är en barnbok men så är absolut inte fallet. Boken faller under genren skräck men riktigt så otäck är den inte. Det finns några våldsamma partier och en del äckligheter, samt ett rått mord men annars ligger obehaget på en relativt låg nivå. Det känns mer som en rysare än en skräck.

Trots att man får en lösning på bokens mysterier känns det som att förklaringarna är lite hängande i luften. Trots twisten på slutet känns det som att något saknas i boken och det hade behövts en uppföljare för att få ett riktigt bra slut. Dessutom hade karaktärerna behövt fördjupas lite mer, huvudpersonen Alva kommer man aldrig nära på riktigt.

Anne Franks dagbok

Bok av Anne Frank
Det här är en bok som egentligen inte är speciellt skrämmande sett till dess innehåll. När man vet att det som står har skett på riktigt, och att Anne till slut dog i ett av de koncentrationsläger som byggdes upp under kriget, blir det desto mer otäckt. I den här boken kan man följa den fjortonåriga flickan Anne, hennes familj samt några av familjens anhöriga under kriget. De får möjlighet att fly och gömma sig i en hemlig lägenhet ovanpå ett kontor. Trappan till lägenheten ligger bakom en bokhylla, och familjen får leva tyst, i alla fall under dagtid när andra personer kan höra dem. De bor trångt, det är inte helt lätt att sköta hygienen, men de är i alla fall tillsammans och lever. De har mat för dagen. Men till slut blir familjen förrådd och de tas till fånga.

Det här är en bok som alla bör läsa, om inte annat för att få en större förståelse för hur det var att leva under krigstiden. Boken är tänkt att vara skriven för unga vuxna och tonåringar men vuxna kan ha minst lika stor behållning av den.

I hemlighet begravd

Bok av Viveca Sten
Det här är den tionde delen i Viveca Stens serie om åklagaren Nora Linde och polisen Thomas Andreasson. Bokserien kan antingen läsas i ordning eller som fristående böcker.

I den här boken hittas plötsligt skelettdelar på Telegrafholmen som ligger mitt emot Sandhamn. Tio år tidigare har två kvinnor försvunnit i området och alla spår pekar på att det nu är de här kvinnorna som har hittats.

Nora Linde, åklagare, kommer av olika anledningar in på fallet. Hon är egentligen sjukskriven efter att ett brottmål gått fel och Linde misslyckats. Hon försöker ställa allt till rätta igen genom att ge sig in i behandlingen av skeletten på Telegrafholmen men det går inte riktigt som hon tänkt sig. Nora startar upp en egen utredning vid sidan av polisens och den kantas av faror. Thomas Andreasson och Nora Linde har tidigare haft en bra relation som vänner men i takt med att Noras utredning går allt längre och när hon stöter på hemligheter som legat gömda i flera år börjar även den här vänskapen att tryta. Nora Linde märker snart att det finns än fler hemligheter som behöver se dagens ljus, och någon på ön vet allt. Men det kan se ut som att fler personer på ön behöver avlida innan sanningen verkligen kan komma fram.

Vad jag tycker om boken
I den här boken möter läsaren ett brott i form av ett så kallat cold case, alltså ett fall där polisen inte gjort några genombrott på länge. Som vanligt är miljöskildringarna i boken riktigt bra och som läsare kan man verkligen känna sig som en del av boken. Handlingen är inte sådär uppenbar som många andra deckare och det ger läsaren stor möjlighet att själv fundera över vem det är som egentligen är skyldig till den ondska som äger rum på Sandhamn. Något som man som läsare kan bli lite irriterad på är att Nora Linde ska lägga sin näsa i blöt hela tiden. Hon sätter både sig själv och flera andra i farliga situationer med sitt agerande men det är ingen som tycks röra henne vidare mycket i ryggen.

Boken har många sidor men den är lättläst och det finns hela tiden något som driver på läsningen framåt. Kapitlen är lagom långa och man kan snabbt fastna i boken. Det är inte gärna en bok man lägger ifrån sig när man väl har kommit in i handlingen.

Moratorium

Bok av Monica Rehn
Det är sommar år 1996 och det är dags för ett scoutläger vid en vacker insjö. Ledarna är två unga män, Jonathan Sandberg och David Bergman. De känner de allra flesta barn sedan innan, men två av dem är helt nya. De är ett syskonpar från en familj som har en del problem.

Lägret börjar och allt går bra. Alla barn är nöjda, de sover i stugan på platsen och ledarna sitter ute och pratar med varandra. De slappnar av, dricker lite vodka och sedan bestämmer de sig för att försöka ta en simtur över sjön. De simmar över och allt är frid och fröjd. Men väl på andra sidan ser de att att stugan brinner. De simmar tillbaka snabbare än vad de någonsin simmat förr för att rädda barnen. Alla barn utom en liten flicka klarar sig. De hinner helt enkelt inte rädda henne. Den här händelsen ska dock komma att få konsekvenser för lång tid framöver.

Jonathan känner sig skyldig till det som hänt och han kan inte trycka bort känslorna. Men så försvinner han plötsligt. Det går bättre för David och han blir en duktig jurist. Men plötsligt börjar hans liv ta konstiga vändningar. David och Jonathan har sedan länge glidit ifrån varandra men när Jonathans pappa ber David att ta reda på vad som hänt hans son, accepterar David. Plötsligt ska flera mörka hemligheter se dagens ljus. Det hela leder fram till en spännande upplösning men riktigt klart blir det aldrig. Till och med i slutet är läsarens huvud fullt av frågor kring vad som egentligen har hänt.

Vad jag tycker om boken
Det här är en bok jag gillar. Den är full av ledtrådar som gör att man kan gissa sig till vad som har hänt och vad som kommer att ske men man kan aldrig vara helt säker. Ibland gissar man rätt och är glad för det. Men minst lika ofta blir man än gladare av att ha gissat fel. För den som gillar att läsa berättelser som utspelar sig i olika tidsperspektiv och från olika författarperspektiv med mera är det här helt rätt bok. Det kan te sig komplicerat och komplext men så är inte fallet. Författaren lyckas sy ihop de olika delarna till en struktur som man absolut inte vill sluta ta del av. Det är helt enkelt svårt att lägga ifrån sig boken när man väl kommer in i den.

Det kan dock inte bortses från att det blir en hel del karaktärsbeskrivningar och ibland hade berättelsen tjänat på att karaktärerna fått växa fram istället för att beskrivas med ord.
Det här är en berättelse om Jan L Ohlsson. Han bor tillsammans med sina två mammor och sin pappa i en lägenhet i Linköping. Jan är något autistisk och har därför inte haft så lätt att få arbete. Men genom sitt konstintresse hamnade han till slut på ett konstgalleri hos Vincent Grappa. Grappa är själv chef på galleriet och i sin tur bipolär, men så länge han tar sin medicin går allt bra. Det blir just medicinen som blir ett problem. Vincent åker på inköpsresa till Venedig och där försvinner medicinen. Det gör att Vincent inte riktigt är sig själv och han glömmer helt av att Jan sitter i Linköping med ensamt ansvar för ett galler. Vad han också glömmer är att det snart ska vara vernissage med en känd dansk konstnär i galleriet.

Jan å andra sidan vet att det i galleriet finns tre screentryck med påvemotiv inspirerade av Andy Warhol. Eller ja, Vincent tror att det är screentryck, men Jan vet att det är tal om äkta vara. Det finns dock någon annan som också vet att de är äkta. Den här mannen sitter på andra sidan Atlanten och vill ha hem de påvar han anser är hans. Mannen skickar därför sin butler och tillika älskare Steve för att få hem målningarna. Under tiden tar en inte ont anande Jan hand om galleriet och börjar planera för vernissage medan Vincent roar sig på annat håll.

Vad jag tycker om boken
Det här är faktiskt inte alls en bok jag fastnat för. Den ska vara humoristisk men jag måste tillhöra den skara som inte finner det roliga. Bokens kapitel känns närmast tjatiga och det känns som att man läser och läser men inte kommer närmare slutet. Till slut hoppar man gärna över mening efter mening eftersom det känns som att de inte tillför berättelsen något. En del partier i boken känns nästan dråpliga och det är väl inte förrän i bokens sista kapitel som man kan känna att handlingen förs framåt i en lite snabbare takt. För den som vill ha en bok där saker och ting utvecklas snabbt är den här inte rätt val.

Titeln och baksidetexten kan kännas lockande och visst kan det vara trevligt att läsa om Jan och hans familj med två mammor, eller överlag om människor som inte fungerar riktigt på det sätt man är van vid, men i den här boken blir det lite för mycket, i alla fall för min smak.

Skytten

Bok av Jonas Moström
Psykiatrikern Nathalie Svensson och kommissarie Joan Axberg befinner sig utanför sjukhuset där Nathalies mamma är inlagd. De har varit ute på ett restaurangbesök under den gråtråkiga kvällen i mars. Men kvällen ska inte visa sig sluta speciellt lyckligt. När de sitter där i bilen ser de plötsligt hur kirurgen Isabella Falk blir skjuten till döds, helt kallblodigt av en person maskerad med en rånarluva. Nathalie försöker rädda sin kollegas liv medan Johan som mött den maskerade personens hatiska blick tar upp jakten.

Det ska sedan visa sig att en av de farligaste patienterna Nathalie har i sin vård har hotat Isabella Falk. Uppsalapolisen bestämmer sig därför för att be såväl Johan som Nathalie om hjälp med att lösa fallet. Det är inte helt lätt att veta vad motivet till dådet egentligen är. Har Isabella Falk något i sitt privatliv som gjort att hon attackerats, eller är det någon form av hämnd? Det kan nämligen inte uteslutas eftersom ett av stadens kriminella gäng förlorat sin ledare under en operation som inte lyckats. Och vad har kirurgen Isabella Falk gjort i Thailand så många gånger? Är det möjligen så att dådet har någon koppling till det?

Vid sidan av fallet har Nathalie också en del egna bekymmer. Henne mamma ligger inlagd på sjukhuset och behöver en ny lever, och det snart. Den enda donator som finns är Nathalie och om hon inte donerar en del av sin lever kommer hennes mamma att dö. Men operationen är inte riskfri för Nathalie och nu har hon fått annat på halsen.

Vad jag tycker om boken
Det här är en bok som jag tycker har allt en deckare bör ha. Som läsare tittar man sig gärna över axeln en och annan gång just för att man känner de där kalla kårarna krypa längs med ryggraden. Spänningen byggs upp på ett bra sätt och den här boken är en riktig blandvändare, för att använda ett gammalt uttryck. Det går helt enkelt inte att lägga den ifrån sig. Att lista ut vem eller vilka förövarna är går inte utan det är först när författaren vill att det ska avslöjas som det går att få reda på. Boken utspelar sig i Uppsala och likt författarens tidigare böcker går det att gå i handlingens fotspår om man så vill. Det här är en bok man verkligen vill läsa fortsättningen till för att få veta hur det ska gå.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.