Husdjuren vid den röda stugan

Bok av Per-Erik Petersson
Gumman och gubben går och tittar på husdjur som finns på bondgårdarna runt deras röda stuga. Det är mycket de undrar över: varför idisslar kor, hur mycket väger ett strutsägg, varför är grisar lortiga? Svaren på detta, och mycket annat, hittar du i denna rikt illustrerade bilderbok. I boken presenteras 14 svenska husdjur med foton och korta, pedagogiska texter. Där finns vanliga djur som ko, häst och gris men också mer ovanliga som alpacka, struts och åsna. Detta är en bok lämplig för nyfikna barn och deras föräldrar, som vill veta mer om våra husdjur och som gärna tittar på härliga djurbilder.
Treåringarna tycker: Bland de roligaste treåringarna vet är att tala om vilka djur det är när de ser bilder (ännu roligare om en vuxen säger fel djur ett par gånger först), så just bilddelen gillade de väldigt mycket. Ibland är det lite mycket text för dem, mest bara för att de hela tiden vill gå vidare till nästa djur, men de uppskattar mycket att höra vad mamman, pappan och barnen kallas.

Femåringen tycker: Femåringen är mycket förtjust i att tävla. Och hyperventilerar nästan för att hinna vara den första som säger vilket djur det är. Han tycker också om att höra vad mamman, pappan och barnen kallas, och kan de flesta, vilket får honom att känna sig bäst i världen. Lagom mycket text för honom, eftersom även han är mer intresserad av att hela tiden se nästa djur.

Mamman tycker: Jag tycker om upplägget, och är lite avundsjuk på gubben och gumman som bor så nära så många djur. Det finns mycket att lära sig genom den här boken, sammanknutet med att gubben och gumman hela tiden för dialog med varandra, och det gillar jag. Tycker också om att det inte bara är ”vanliga” djur som dyker upp, utan även en struts och en alpacka, för det får barnen att lära sig något om djur som oftast inte inbegrips i andra ”bondgårdsböcker”. Det är lagom mycket text på varje uppslag och jag tycker om att det är ett djur per uppslag, då det ofta räcker för att hålla fokus för barnen.
Rekommenderas för den som har småbarn