Vindens hemlighet

Bok av Eva Hildén
Ester är tolv år och hennes mamma har nyligen dött. Nu ska hon och hennes pappa tillbringa några långsamma sommarveckor på deras lantställe. Men tiden på landet blir allt annat än tråkig. På husets vind finns något som längtar efter att hittas och långt inne i skogen står ett övergivet hus och väntar. Vinden viskar i träden, den kallar på någon. Men vem? Något leder hela tiden Ester i sin mammas fotspår och historien vecklar sakta upp sig. Vem är främlingen som rör sig i skogen? Ska Ester lyckas förverkliga sin mammas ouppfyllda önskan?
I Vindens hemlighet tas ett väldigt allvarligt och viktigt ämne upp – sorgen efter en förlorad förälder – på ett väldigt spännande och övernaturligt sätt. Tolvåriga Ester och hennes pappa ska tillbringa några veckor på familjens sommarställe, efter att hennes mamma nyligen dött. Ester tror att det ska bli ganska långtråkigt och även om hon erbjudits att ta med en kompis vill hon vara ensam för det känns som att alla beter sig annorlunda nu än de gjorde medan hennes mamma levde. Hon känner sig dragen till husets vind och där hittar hon sin mammas gamla dagbok och börjar märka att allt som händer gör att hon följer i sin mammas fotspår. I skogen hittar hon ett övergivet hus men snart inser hon att det inte bara är hon som vet om dess existens. Ska hon förstå vem som är främlingen, och kan hon uppleva mammans ouppfyllda bardomsönskan?

Hela boken är skriven på en nivå som är perfekt för målgruppens ålder, vilket gör att den inte är lika spännande för mig som vuxen men jag kan fortfarande uppskatta och tycka om Hildéns berättarstil och hur historien utvecklar sig. Många gånger när det är böcker som handlar om övernaturliga fenomen brukar det kunna vara så riktat mot att vara läskigt, men här är det mer oväntat och något som får Ester att känna sig närmare sin mamma än det är obehagligt.
12-åriga Esters mamma har nyligen dött, och sommarlovet är på gång. Ester och hennes pappa ska åka till deras sommarställe. Men Ester ser inte alls fram emot det.

Husets vind lockar, så hon klättrar upp och tittar runt. Hon hittar då sin mammas dagbok som hon skrev när hon var i Esters ålder.

När hon varit ute i skogen har hon hittat ett ödehus. Hit går hon för att läsa sin mammas dagbok. Snart upptäcker hon att det nog inte bara är hon som håller till där. Vem är det som kommer hit ibland?

Detta är en fin bok om sorg och saknad efter en mamma och fru.
De hanterar sorgen på olika vis.
Genom dagboken känner Ester sig närmre sin mamma.

Trots sorgen finns det en spänning, som gör att man har svårt att sluta läsa.

Jag gillar karaktärerna och miljöbeskrivningarna då man känner att man är där med Ester.

Boken är en lättläst kapitelbok med stor text.