Barnen i Auschwitz

The children's block
Bok av Ota B. Kraus
Alex Ehren är en av fångarna i en särskild del av koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Samtidigt som Alex försöker överleva den brutala vardagen i lägret undervisar han barnen i barack 31 - barnens barack. Det är förbjudet, men han gör vad han kan för att skydda barnen från hemskheterna runtomkring dem. Det är heller inte det enda förbjudna som Alex sysslar med, han skriver också dagbok och är med och förbereder ett uppror ... Otto B. Kraus självbiografiska roman har på senare år blivit en uppmärksammad skildring av Förintelsen. Barnen i Auschwitz baseras på den sanna historien om de över tusen judiska barn som levde i det tjeckiska familjelägret i Auschwitz-Birkenau mellan september 1943 och juli 1944.
Den här boken bygger på en självbiografi där Alex Ehren är en av fångarna i Auschwitz-Bikrenau. Alex försöker överleva vardagen i det brutala lägret, han undervisar barne i Barack 31 det är förbjudet men han gör det för att försöka skydda barnen från alla hemskheter som finns runtomkring, men det är inte det enda förbjudna Alex sysslar med han skriver även dagbok och förbereder för uppror.

Det här var en bok som jag sett fram emot att läsa, jag tycker det är intressant att läsa självbiografiska böcker och att läsa om människors livsöden och upplevelser. Tyvärr så fastnar jag aldrig fullt ut för boken, jag upplever den lite osammanhängande och saknar ett bra flyt och driv. Boken får dock godkänt då det är en sann historia och den berör mig med människornas olika livsöden, deras kamp och livslust. Det är en skrämmande läsning som berör och det är svårt att förstå att detta var en fruktansvärd verklighet för många människor.
Baserad på en sann historia från en överlevare.

Alex är en av fångarna i koncentrationslägret Auschwitz - Birkenau. Det är tufft och varje dag går åt till att överleva. Vardagen består av svält, sjukdomar, löss, smuts och död.

Barack 31 är barnens barack. Trots att det är förbjudet undervisar Alex barnen där. Han vill skydda dem så mycket han kan från allt hemskt som händer runt om.

Detta är inte det enda förbjudna Alex sysslar med.

Ännu en skrämmande berättelse från en överlevare. Man blir lika ledsen varje gång man läser om det. Detta får aldrig glömmas eller någonsin hända igen.

Ottos berättelse är stark och gripande. Trots att den är jobbig att läsa vill man bara fortsätta. Jag blev väldigt berörd av berättelsen. Det gör så ont i mig att tänka på vad så många fått gå igenom.
Men även om det mesta är otäckt och skrämmande finns det trots det en hel del värme och fina vänskaper.