Den Andra Systern

Bok av Peter Nyström och Peter Mohlin
Den andra systern är en pulshöjande uppföljare till succén Det sista livet som blev Årets deckardebut 2020. Alicia Bjelke är en ung kvinna med ett ansikte så vanställt att folk ryggar tillbaka när de ser henne. Hon är kodgeniet bakom ett banbrytande dejtingföretag som hon startat med systern Stella, men det är bara vackra Stella som syns i strålkastarljuset. Tills hon en dag hittas död. Alicias liv ställs på ända och hon förstår att hon är mördarens nästa offer. Fallet tilldelas den före detta FBI-agenten John Adderley, som vistas i Karlstad under en ny identitet. John jagas av skuggor från sitt tidigare liv och ser sig tvungen att lämna Sverige för att överleva. Men spelplanen förändras. Istället för att fortsätta fly tvingas han en gång för alla att göra upp med sitt förflutna ? och då visar sig mordutredningen erbjuda en oväntad möjlighet. I en framgångsrik mix av högintensiv spänning och psykologiskt djup serveras en intrig som är så rafflande att vi glömmer bort att andas. Äntligen får vi återse vår nya krimhjälte John Adderley.
Via en julklapp 2020 gjorde jag en ny författarbekantskap inom deckargenren. Eller egentligen två, för Petrarna Mohlin och Nyström skriver böcker tillsammans där deras huvudperson heter John Adderley. (Hmm… heter han det på rikt..?) Första boken Det sista livet var väldigt bra och jag hade höga förväntningar på uppföljaren, Den andra systern.

De två systrarna Bjelke, Alicia och Stella, driver en dejtingsajt. Alicia är hjärnan, Stella utseendet. Alicias ansikte är nämligen så skadat att folk inte kan dölja hur läskigt det ser ut när de möter henne. Det är därför Stella som sköter marknadsföringen och är företagets ansikte (!) utåt. Men så mördar nån Stella och Alicias värld havererar. Själv gissar hon att hon är mördarens nästa offer. FBI-agenten John Adderley får hand om fallet. Han befinner sig i Karlstad under lånad identitet och har uppenbarligen mycket i sitt bagage. Detta tvingas han ta itu med samtidigt som han arbetar med mordfallet.

Uppföljaren är nästan lika bra som den första delen! Jag tycker att Johns eget ”fall” tar över romanen – på gott och ont. Någonstans kring mitten av boken blir den väldigt rå och brutal. Den som ogillar blod och hjärnsubstans bör noga överväga om den vågar ge sig i kast med Den andra systern.

Ganska korta kapitel och lite varierande sätt att skriva gör det aningen mer tydligt den här gången att författarna är två. Men det stör inte alls. Karaktärsbeskrivningarna går inte direkt på djupet, inte heller miljöskildringarna. Ändå är det nåt i den här boken som gör det svårt för mig att släppa den. Den är så fruktansvärt spännande och utöver det, väldigt välskriven.

Mitt omdöme blir högt.
Oj vilken fullträff till uppföljare. Del ett i serien var riktigt bra och denna är precis lika bra. Det är man ju lite rädd för att del två inte skall vara.

Vi får åter följa den fd. FBI agenten John Adderly, numera polis i Karlstad och som är under vittnesskyddsprogram.

Del ett slutade med en cliffhanger som nu del två tar tag i direkt. John vet inte om hans bakgrund hunnit ifatt honom...

En utredning han basar över som polis spiller över till hans egna bekymmer från förr.

Detta är spänning på hög nivå. En bok man inte släpper innan man är klar. Karaktärerna är fint gestaltade och har ett psykologiskt djup. Som framkommer både genom beskrivningar och genom dialoger. De är aldrig endimensionella. Det gäller både de gästspelande karaktärerna och John själv.
Språket flyter och berättartekniken är skicklig. Oväntade händelser drabbar en flera gånger under läsningen.

Och slutar det med en cliffhanger även denna gång? Jajamensan!

Ser fram emot del 3