När mammor dör

Bok av Charlotte Sirc och Lotta Berg Eklundh m.fl.
"När mammor dör växer det sly överallt" , så skriver Göran Tunström. Men pratar vi om det? När Charlotte Sirc hastigt förlorade sin mamma som femtonåring saknade hon berättelser om flickor och kvinnor som varit med om samma sak. Här berättar 31 kvinnor mellan 18 och 77 år om erfarenheten av att mista sin mamma. Ärligt och nära beskriver de hur mammas död har påverkat dem som flickor, kvinnor, döttrar och mammor. Berättelserna beskriver den djupaste sorgen efter en saknad mamma men också lättnaden då en gammal och sjuk mamma får gå bort. Trots att ensamheten i sorgen är ett gemensamt drag i berättelserna kan sorgen även ge styrka och kraft att gå vidare. I efterordet beskriver socionom och leg psykoterapeut Lotta Polfeldt olika teorier, begrepp och perspektiv kring sorg och ger exempel på hur mammas död kan påverka på kort och lång sikt. Boken är framförallt riktad till döttrar med samma upplevelser men kan likaväl läsas av söner utan mödrar, anhöriga och professionella som möter sörjande i sitt arbete. Syftet är att lyfta in döden i livet och att ge styrka och kraft att prata om döden. Författare: Sirc, Charlotte Författare: Berg Eklundh, Lotta Författare: Bergh, Ing-Marie Författare: Bäckman, Titti Författare: Chanovian, Monicka Författare: Dagsdotter, Ebba Författare: Danielsson, Maria Författare: Duckmark, Annika Författare: Göransson, Kristin Författare: Hill Dittmer, Emelie Författare: Johansen, Jenny Författare: Körling, Anne-Marie Författare: Landin, Signe Författare: Magnusson Rune, Elisabeth Författare: Markkula, Marica Författare: Målaredotter, Ellinor Författare: Möller, Mia Författare: Niljung, Marie Författare: Nilsson, Susanne Författare: Norrbin, Sandra Författare: Persson, Jenny Författare: Pettersson, Tiffany Författare: Risling, Catherine Författare: Polfeldt, Lotta Författare: Ryd Pettersson, Ann-Britt Författare: Rydholm, Alexandra Författare: S, Carina Författare: Sjödahl, Måne Beata Författare: Tuvesson, Malin Författare: Tyberg, Malin Författare: Wickberg, Jenny Författare: Widén, Kim Författare: Wik, Ingbritt
När mammor dör sammanställd av Charlotte Sirc
En otroligt gripande, stark och sorgsen läsning om att förlora sin mamma.
Flera olika kvinnor runt om i Sverige har delat med sig av sin egen upplevelse när de förlorat sin mamma. Vissa har bara varit barn när det fruktansvärda hänt. Andra mitt i livet och några har varit äldre.
Vad de alla delar gemensamt är att förlusten är smärtsam och saknaden stor 💔
Utgiven 2020
Boken består av 31 personliga berättelser från kvinnor mellan 18 - 77 år där dom berättar om hur de miste sin mamma och hur det upplevde detta.

Boken är uppbyggd med korta kapitel där man får läsa om en dotters upplevelser och känslor kring sin mammas bortgång åt gången - vilket gör den lättläst. Det är personligt, starkt, öppenhjärtligt och gripande att läsa den här boken - den berör verkligen. Så många olika öden och känslor fast de alla gått igenom samma sak, förlorat sin mamma och att alla känslor är tillåtna. Alla regnbågens register av känslor avspeglar sig och det är fint att läsa detta och förstå att vi alla har olika minnen, bagage och ryggsäckar från vårt förflutna och att det kan påverka hur vi reagerar och känner. En del döttrar har fina och starka band till sina mammor och för andra är det inte så och det är givande att läsa allas historier.