Vitt guld

Bok av Gunnar Ståhl
Rolf Bärnsten är reporter på dagstidningen Pressbladet i Stockholm. Genom en olycklig omständighet hamnar han i blickfånget för ett mord i en guldaffär och inte nog med det, han befinner sig snart även i polisens högsta intresse. För att slippa misstänksamma blickar försöker han hjälpa polisen att reda upp mordet, men det hela resulterar i att han hamnar i ännu mer trassel och blandas in i ytterligare ett mord. Trots familjens och kollegernas stöd tvingas han genomlida en längre tid i häktet för inte bara ett, utan två, mord. För första gången i sitt liv blir han själv mittpunkten för tidningars skriverier och pennan känns tyngre att lyfta än någonsin. Hur bedyrar man sin oskuld när allt pekar på att man gjort sig skyldig till anklagelserna? Gunnar Ståhl är journalist och har tidigare arbetat på flera av de största dagstidningarna i Stockholm samt radio och tv. Hans dokumentära bok Tumba-Tarzan fri som fågeln från 1990 blev underlag till en dokumentärfilm om Tumba-Tarzan. En roman och en diktsamling följde åren därefter. 2019 utkom dramadokumentären Spionen Sidorenko och de ryska bombningarna av Stockholm 1944. Romanen Allt de inte visste från 2021 är det senaste han utgivit.
Jag tycker verkligen om Gunnars sätt att skriva, hur han han använder orden så att det känns som karaktären pratar direkt till mig. Att jag är en del i historien.
Sen har vi den där underfundig humorn som jag verkligen älskar!

Varje mening, varje ord är så laddat med något som gör att jag måste läsa nästa och nästa och nästa.
Det går inte att sluta! Jag vill inte sluta!

Vill ni höra något "negativt" som jag har att säga om den här boken, så är det att den är för kort! Jag vill ju ha mer! Flera hundra, ja TUSEN sidor!
Fast ändå inte, för boken är alldeles perfekt! Precis så som den är.
Men jag skulle lätt kunna vara i Gunnars värld(ar) i flera timmar, dagar!
Rolf Bärnsten, en medelålders familjefar och tillika journalist på en dagstidning i Stockholm sköter sitt arbete och knotar på. En dag på väg från en presskonferens får han ett infall och går in i en guldsmedsaffär för att köpa en överraskningspresent till sin fru Anna. Valet faller på ett par vackra örhängen i vitt guld. Att få infall och besöka guldsmedsbutiker ska visa sig ödesdigert för Rolf. Han snubblar rakt in i en mordhistoria och blir alltmer insyltad ju mer tiden går.

Om du söker en lättläst deckare med korta kapitel får du inte missa den här. Gunnar Ståhl ger en rättvis bild av nutiden med politiska bekymmer och hot. Skrattade gott åt kapitlet där partiledarna i allmänhet och en i synnerhet fick sig några välriktade kängor. "Men det är ju lätt att komma nu och klaga på invandrare, nu när arbetslösheten stiger till följd av coronan, se hur det har blivit i Tyskland, mest i öst, jävla hets mot alla som inte ser ariska ut, det räcker väl med det som händer i Skåne." Jo tack! Jag vet och lever i det varje dag. 😥
Den här boken har hög igenkänningsfaktor och tilltalar förmodligen de flesta. Låt dig inte avskräckas av att det är en deckare, för det är en mild variant utan fruktansvärda scener som skapar illamående.
Gunnar Ståhl slösar inte med orden utan skriver rappt och kortfattat, utan att tappa känslan och flödet i texten. Jag gillar verkligen hans sätt att skriva! Rekommenderar alla att läsa!