Sömmerskans gåva

The Dressmaker's Gift
Bok av Fiona Valpy
Bästsäljande författare som tagit läsare världen över med storm. En gripande och ödesmättad roman om mödrar och döttrar, kärlek och vänskap, och om att möta vår egen historia. Paris 1940. Staden är ockuperad av nazisterna och tre unga sömmerskor bär på stora hemligheter. Mireille är med i motståndsrörelsen, Claire har blivit förförd av en tysk officer och Viviennes hemlighet är större än vad någon kan ana. De tre sömmerskorna ställs inför omöjliga val. Är deras förbund starkt nog, kan de överleva mänsklighetens mörkaste tid utan att slitas isär? Långt senare åker Claires barnbarn Harriet till Paris för att söka sina rötter. Hon upptäcker sanningen om sin familjs mörka historia, en sanning långt mer dramatisk än hon kunnat föreställa sig.
En historia främst om vänskap,den där sanna vänskapen som gör att man aldrig är ensam.Det är också en parallellhistoria som utspelar sig under andra världskriget och nutid.

Under andra världskriget får vi följa Claire,Vivienne och Mireille.De är sömmerskor och bor i en liten takvåning ovanför ateljen.Av olika skäl ger de sig in i motståndsrörelsen.Paris är en vacker stad sina liv och en vänskap som varar livet ut.

Nutid,där får vi följa Harriett som är barnbarn till Claire och Simone som är barnbarn till Mireille.De jobbar inom modeindustrin och ödet gör att de bor i samma takvåning som deras mormödrar.Harriett nystar fram mormoderns historia,dels av nyfikenhet men också för att hitta vem hon är och sluta vara rotlös i livet.En sann vänskap växer fram mellan Harriett och Simone.

Karaktärerna är bra och det är ett sprpk som flyter på bra.Det finns många känslor med,allt från livsglädje och lycka till förtvivlans brant.Dock är den lite förutsägbar på vissa bitar men det är ändå ok! En bok som är lättsmält underhållning.
Jag hade lite svårt att bestämma mig för vad jag tyckte om den här i början, men till slut landade den på en stark 4:a. En kvinna åker till Paris för att börja jobba inom modebranschen. Väl där upptäcker hon att hon delar lägenhet med en kvinna vars farmor bodde tillsammans med hennes mormor under andra världskriget, och de båda arbetade inom motståndsrörelsen i Frankrike mot tyskarna. Jag var inte beredd på att det skulle bli så grova beskrivningar och att berättelsen även skulle innefatta en tid i koncentrationsläger. En bra och gripande bok som baseras på verkliga händelser även om den är fiktiv.