Pekbok för medelålders hjältar

Bok av Mattias Norén
Ungdomens dagar är passé men det är inte dags att ge upp riktigt än. Du sliter i hemmet och på jobbet, för det är så man gör för att få det att fungera. För dig, och för alla som vistas i ditt hem och på din arbetsplats. Du tjatar hål i huvudet på dina barn, men det är ju bara för att du vill att även de ska bli fantastiska medelålders individer så småningom. Du är just nu mänsklighetens stöttepelare, livserfaren och fortfarande hyfsat full av kraft. Utan dig så skulle allting bryta samman. Och när du så slitit färdigt med vardagens måsten så visar du hur en världsmästare på livsnjutning jobbar. Den här boken är tillägnad dig ... MEDELÅLDERS HJÄLTE. Denna pekbokbok är den perfekta presenten till den medelålders hjälten. Boken som som om den haft sidnumrering börjat på sidan 35. Här finner du vardagliga självklarheter som "Njuta bönan", "Klättra tvättberget" och "Swisha glinen", allt ackompanjerat av humoristiska illustrationer.
Underhållande och träffsäker!
Medelåldern är levnadsåldern mellan ungdom och ålderdom. Allt som står på Wikipedia är inte sant. Men detta stämmer så himla bra. 🙂

Pekbok för medelålders hjältar är precis det, en pekbok uppbyggd på samma sätt som för små barn. En bild på ena sidan, en mycket kort mening, ofta bara två ord helt utan logik, på den andra. Men det lilla tillägget av några hashtags längst ner, vilket gör upplägget ännu roligare.

Boken har hög igenkänningsfaktor och det blev mycket fnissande när vi läste den. Detta är den perfekta gå-bort-presenten till någon som är, eller snart bli, en medelålders hjälte.
Ni vet de där dagarna när allt bara går åt skogen och det känns som att du bara hojtar på barnen, är världens sämsta både på jobbet och hemma, eller de där dagarna när man bara vill bli eremit och flytta in i en grotta någonstans? De dagarna behöver verkligen den här boken.

Pekbok för medelålders vuxna är ett humoristiskt och lättsamt sätt att påminnas om att andra också möter samma vardagliga lunk och problem, men att det också alltid kan finnas en ljusglimt någonstans. Jag kan tänka mig att personalen på Idus förlag hade väldigt kul när de satte ihop den här pekboken.

För oss som har, eller nyligen har haft, småbarn, är konceptet pekbok både välkänt och vältummat. Att då sitta och läsa en bok som går att relatera till själv, eftersom den är skriven på exakt samma sätt men ur en vuxens perspektiv, gör det ännu roligare. Vi får precis samma sak: bild på ena sidan, tvåordsmeningar som inte alltid är vettiga på andra. Och det är saker vi känner igen, som att ”banka skrivaren”, ”gnälla vädret” eller ”pilla nallen”. Dessutom finns det hashtaggar längst ner på sidorna, som får det att kännas väldigt modernt och lägger till en extra humoristisk twist.

Det här är en perfekt present att ge till andra medelålders människor, speciellt om man följer wikipedias formulering, att medelåldern är levnadsåren mellan ungdom och ålderdom, så att så många som möjligt passar in.