Barnhemmet från helvetet

The convent
Bok av Marie Hargreaves
En flott bil stannar till framför sexåriga Maries hus i Oldham 1959. Hennes pappa säger att hon ska åka på semester, men i själva verket blir hon skickad till ett barnhem på ett kloster som drivs av en sadistisk och grym nunna. På barnhemmet börjar en lång tid av fysisk och psykisk misshandel. Marie överlever men berättar inte för någon annan om vad hon utsatts för. Långt senare sätter polisen igång en utredning om förhållandena på barnhemmet. Marie inser att det är dags att till sist berätta sanningen om sin tid på barnhemmet från helvetet ...
En hjärtskärande historia om Maries liv.Som sexåring fick hon flytta till ett barnhem som styrdes av katolska kyrkan i England.Den värsta plågoanden är syster Isobel O'Brien.

Maries familj var fattiga och därav togs hon och hennes bror Freddie omhand av socialen och skickades till barnhemmet.Även om livet som fattigbarn var hårt skulle hon här få uppleva mobbning,misshandel och sexuella övergrepp som kom att följa henne genom livet som en skugga.

När man läser boken är kontrasten mellan det kärleksfulla hemmet och det intill asketiska livet i klostret stort.Man känner den psykiska misshandeln genom varje ord,ja alla hennes känslor.Hennes mamma led antagligen av depression kanske åsamkad av ett hårt liv där 10 barn föddes under lika lång tid.Forskning om postnatal depression fanns inte och i ett katolskt hem var varje barn en gåva från Gud.

Marie finner till slut lycka i sitt liv och försonas med sin plågoande för sin egen skull,inte för att Syster Isobel var värd någon förlåtelse.
Marie skriver om sitt liv utan någon offerkofta påhon inser att hon blivit offrad och inte är ett offer,en stor skillnad för att klara av en läkningsprocess.

En mycket läsvärd bok om hur trauma i barndom kan skada ett helt liv.
En dag stannar en flott bil framför 6-åriga Maries hus i Oldham. Maries pappa säger att hon och hennes bror Freddie ska få åk på semester men i själva verket skickas de till ett barnhem som drivs av en sadistisk nunna. Under flera år utsätts Marie för psykisk och fysisk misshandel, hon överlever men berättar inte för någon vad hon varit med om.

Boken bygger på en sann historia där Marie berättar om vad hon varit med om under sin barndom och uppväxt. Det är en hemsk uppväxt och så långt ifrån vad barn ska behöva uppleva och stå ut med. Det är tragiskt att läsa om hur en vuxen människa och i detta fall en Nunna utsätter inte bara Marie utan även de andra barnen för olika typer av misshandel när de vistas på barnhemmet. Även tiden när Marie bor hos sina föräldrar tycker jag inte heller är en sund uppväxt för ett barn.
Trots att det är tufft att läsa böcker när barn far illa så är boken lättläst och går snabbt att läsa. Jag gillar att läsa böcker som bygger på sanna upplevelser och det är svårt att sätta betyg på vad någon annan människa har upplevt för varje historia är värdefull och alla såna historier bör lyftas fram för deras mod att berätta. Med denna bok så blir jag inte riktigt berörd och den kommer inte riktigt in under skinnet på mig och jag vet inte om det beror på sättet den är skriven eller om det för tufft att läsa så att jag stänger av mina känslor.