Hon hette Esmeralda

Bok av Minna Tunberger och Melinda Jacobs
Lilla Hjärtat är fallet som slutade i en tragedi och som berörde hela Sverige. Treåriga Esmeralda sveks av myndigheterna och tvingades lämna det familjehem som hon hade vuxit upp i sedan sju veckors ålder. Här får vi med familjehemsmamman Melinda Jacobs egna ord veta vad som egentligen hände. Vi får komma nära Esmeralda, vars öde har kommit att påverka så många. Vi lär även känna Melinda på djupet och får veta varifrån hennes driv att hjälpa barn kommer. Inte minst får vi följa Melinda i hennes sorg, förtvivlan och outtröttliga kamp för förändring - en kamp som leder till en lagändring där man äntligen börjar ta hänsyn till barnets bästa.
I denna bok bok får man läsa familjhemsmammans Melindas historia - hennes ord om det tragiska fallet om "Lilla hjärtat", fallet som berörde hela vårt land. Hur 3-åriga Esmerlada sveks av myndigheterna och om Melindas kamp för att få till en förändring så att inte detta ska upprepas så att fler barn blir svikna eller mister livet.

Wow vilken bok, får man ens skriva wow när boken bygger på en så tragisk händelse då ett litet barn mist livet för att samhället inte stått upp och bakom detta barn….men jag tror att ni som läst boken förstår min känsla. Jag har nog aldrig blivit så tagen och gripen av en bok som denna, så hjärtskärande att läsa och många tårar har runnit nerför min kind, vilken stark historia. Boken är skriven på ett så fint och respektfullt sätt som verkligen berör. Både historien om Esmeralda, Melindas egna känslor och den kamp som Melinda för när det gäller att rädda "Lilla hjärtat", kärleken till alla barn som passerar hennes hem, och viljan att förändra lagstiftningen för att fler barn inte ska råka ut för samma sak som Esmeralda. Vilket hjärta och vilken eldsjäl Melinda är - jag är full av beundran och tacksamhet för att hon tar upp kampen för dessa barn - vi är så många som har följt denna tragiska händelse och tycker att det är helt makabert hur samhället agerat i detta fall, så TACK Melinda för din kamp och kärlek du ger.
Melinda Jacobs berättar för Minna Tunberger om sin och familjens tid som fosterfamilj åt Esmaralda, (Lilla hjärtat). Hur lilla Esmaralda kom till familjen som bebis och växte lycklig och tryggt upp hos dem de tre första år av sitt liv.

När så biologföräldrarna vill ha tillbaka vårdnaden, blir det bara fel. Melinda börjar känna oro över att lilla Esmaralda inte har det bra hos dem, men hon får inget gehör av samhället. Ingen tycks vilja ta på sig ansvaret för att ta reda på hur lilla Esmaralda egentligen har det hos sina biologföräldrar, trots att de har missbrukat droger och tros så fortfarande göra.

Vad som hände lilla Esmaralda, vet nog det flesta om. Läsaren får läsa om Mirandas hårda arbete för att få politikerna att ändra lagar, så barnens bästa ska stå i fokus.

Boken var oerhört tung att läsa, jag grät mest hela tiden. Den var otroligt bra skriven, detaljerat, viktig och jag anser att Melinda Jacobs är en stor förebild i Sverige.