Fiendevän

Bok av Sara H. Olsson
Sara H. Olsson har gjort sig känd som feelgoodförfattare med en rad populära böcker som sålts i över 100 000 exemplar. Nu tar hon nästa steg och inleder en ny romansvit - med en dramatisk berättelse som utspelar sig under andra världskriget. Med romanen Fiendevän utforskar Sara H. Olsson en ny sida av sitt författarskap. Här får läsaren parallellt följa syskonparet Inger och Ingvar, som växer upp i samhället Ellinge utanför Varberg under andra världskriget, och - i nutid - Paula som lämnar Stockholm och flyttar till Ellinge med man och barn. Ingvar och Ingers lojalitet, kärlek och mod sätts på prov när de av en slump träffar på en skadad tysk soldat, vilket får ödesdigra konsekvenser. Paulas förhållande knakar i fogarna och för att skingra tankarna börjar hon utforska Ellinges historia. Och trots att någon gjort allt för att förhindra att sanningen kommer fram i ljuset gör hon en chockerande upptäckt som får stora följder. Det förflutna och nuet binds samman i en historia som präglas av Saras träffsäkra känsla för människor och relationer. En berättelse att ta till sitt hjärta. SARA H. OLSSON, född 1979, bor i Tångaberg utanför Varberg i Halland med sin familj. Hon har en bakgrund som bokförläggare och har sedan debuten 2017, med feelgoodromanen Du glädjerika sköna, släppt ytterligare fem böcker. Hennes romaner har nominerats till Storytel Awards tre gånger. Fiendevän blir Saras sjunde bok och den första i en ny genre.
Paula och hennes familj har flyttat från Stockholm till sitt nybyggda hus i Ellinge. Av den gamla gården på ägorna återstår bara en ruin och ingen verkar veta vad som hände med familjen som en gång bodde där, Paula börjar gräva efter ledtrådar och inser efter hand att det finns en åttio år gammal hemlighet.
1941 - tvillingarna Inger och Ingvar har en lycklig uppväxt på familjens gård, men tillvaron skuggas av att andra världskriget pågår. En dag håller Ingvar på att köra över en ung skadad man - han är tysk, Ingvar ställs inför ett val ska han lämna honom åt sitt öde eller rädda honom….

Wow! Det här är verkligen en bok i min smak, jag fastnade direkt och sträckläste boken. Jag är väldigt svag för historiska romaner och böcker som är skrivna med två parallella historier som mot slutet knyts ihop. Storyn grep tag i mig och jag jag får både drama, mod, hemligheter, kärlek och vardagsliv, en perfekt blandning och lagom av allt… Jag får verkligen upp bilder i huvudet när jag läser den här boken och det blir som att se en bra film - skickligt av författaren att skriva på detta sätt utan att det blir för utmålande eller överdrivet beskrivet. Denna bok är den första i Ellingeserien och jag längtar efter nästa bok då det lämnades några lösa trådar kvar som jag hoppas få svar på i nästa bok - en fantastisk roman.
Parallella tidslinjer där jag tyvärr tycker nutidshistorien kändes lite för tunn och långdragen. Dåtidshistorien kändes osannolik och kopplingen mellan tidsperioderna var inte så stark eller så intressant som jag hade hoppats på.