Författarmorden

Bok av Erika Rockborn
Årets bokmässa i Göteborg har just inletts och man räknar med publikrekord. Pensionären Sten rastar sin hund tidigt på morgonen och noterar att vattnet i utomhuspoolen på Gothia Towers färgats rött - och där flyter en livlös kropp. Det är den berömda deckarförfattaren Francesca Liljegren som mördats på samma sätt som offret i hennes debutroman. Inom kort blir ännu en känd författare mördad, även denna gång precis som sin egen romankaraktär. Varför just deckarförfattare? Och vem döljer sig bakom signaturen "Öga för Öga" som skriver inlägg hos bokbloggarna? Alicia Lundberg, en ung polis, har nyligen tillträtt sin tjänst som kriminalinspektör vid enheten för grova brott och deltar i utredningen. Ett intensivt spaningsarbete tar sin början och en katt-och-råtta-lek med förövaren inleds. När Alicia allra minst anar det gillrar mördaren en fälla ... Erika Rockborn föddes 1963 i Linköping. Hon är numera bosatt i Norrköping och arbetar där som distriktsläkare. Erika är specialist i allmänmedicin och har verkat som läkare i 33 år. För ett antal år sedan drabbades Erika av en mindre stroke. På vägen tillbaka till full funktion antecknade hon i sin mobiltelefon, främst för minnets skull. Anteckningarna blev till en berättelse som blev längre och längre och till slut tog relationsromanen Livmodermakt (2018) form. Berättelsen om läkaren Martin Lindahl utvecklades till en trilogi med Modermakt (2019) och Egenmakt (2020). Författamorden är Erikas debutroman inom spänningsgenren och första boken i en tänkt serie om kriminalinspektören Alicia Lundberg. Erika skriver fortfarande allt grundmanus i mobiltelefonen.
Det här är Erikas debut som deckarförfattare.Hon har tidigare skrivit en triologi om läkaren Martin.

För att vara en debut får den godkänt!Jag gillar iden om att det är författare som blir mördade på samma sätt som i sina debutböcker.Språket har flyt och polisen Alicia känns som en sann karaktär.Boven i dramat blev lätt att lista ut eftersom han är tecknad så perfekt vilket gjorde att han särskiljde sig för mycket från övriga karaktärer.

Storyn börjar på bokmässan där den första författaren blir mördad på hotellet där de flesta bodde på,Gothia Towers.Polisteamet känns som ett bra sammansatt gäng och som känns trovärdiga.Dialogerna är bra.
Jag hade velat ha mördaren mer maskerad och att man fått ta del mer av hans tankar om varför dessa mord var tvugna att ske.I slutet av boken känns han mer trovärdig då hans sjuka sida får göra entre.

Boken är lättläst och underhållande.Dock når inte debuten upp till en femma för mig .
Årets bokmässa är i full gång i Göteborg. Hotellet Gothia Tower är fullbelagt av författare, förläggare och bokälskande personer som besöker mässan. Pensionären Sten rastar sin hund tidigt på morgonen och upptäcker att vattnet i utomhuspoolen är färgat rött och att det flyter en kropp i den, det visar sig vara den berömda deckarförfattaren Francesca och hon har blivit mördad på precis samma sätt som offer i hennes debutroman. Den unga polisen Alicia deltar i utredningen och en katt-och-råtta-lek börjar med förövaren…

Wow vilken bok, redan efter första sidan är jag fast. Jag dras direkt med i storyn och jag kunde inte släppa den, bara ett kapitel till och ett till….boken följer med mig överallt, till och med ut i hallen med ytterkläder på när jag inväntar min skjuts så står jag och läser. Boken är rapp, har ett bra driv och tempo med korta kapitel, vilket gör att det går snabbt att läsa den. Jag gillar blandningen av roman och deckare, att jag får läsa om karaktärerna och lära känna dom och följa dem i deras privatliv samtidigt som den är spännande. Det är en nervkittlande läsning och jag kastas fram och tillbaka och undrar om jag gissat rätt om vem som är mördaren…. Jag har tidigare läst Erikas triologi om Martin och älskat dessa böcker och jag är väldigt glad att en del av de gamla karaktärerna återfinns i denna bok. Det här är en spännande deckarroman som är en riktig bladvändare - Läs boken! Nu väntar jag på nästa bok om Alicia och hade mer än gärna haft den i handen nu.