En liten bok om mycket blod!

Bok av Anna Hansson
Vet du vilket djur som har genomskinligt blod? Vilket djur som inte harnågot blod alls? Och vilket djur som levde och sög blod redan pådinosauriernas tid? Det, och mycket mer, får du veta i den härboken! "En fantastisk liten bok om blod! Så intressant och lärorik på ett väldigt begripligt och tydligt vis.Författaren Anna Hansson skriver korta, enkla texter om något såallvarligt som blod. Texterna är okonstlade och försöker intekrångla till ämnet. Illustratören Lotta Myrefelt har gjortbilderna som berikar texten ytterligare. I den här lilla faktabokenför yngre barn får man lära sig vilka som har blått blod, vilkasom har genomskinligt blod eller inget blod alls. [...] Jag tror attdet är många barn som kommer att fascineras av ämnet och somsäkert kommer att vilja veta mer. Det är ju precis så en faktabokska fungera. Att texten dessutom är faktagranskad av Daniel Roth somär zoolog på Universeum bidrar till ytterligare ett positivtomdöme." Lektör Annakarin Lindberg, BTJ-häfte3:2022.
Fyraåringarna tycker: Fyraåringarna tycker väldigt mycket om den här serien, men eftersom blod inte kommer med samma oerhörda förtjusande associationer som ljud och saker som kommer ut ur andra kroppsöppningar blir inte den här boken en lika stor hit. Här är det mer skräckblandad förtjusning när de pratar om gånger de själva slagit sig så det kommit blod. Men det är roligt att lära sig om hur olika blod kan se ut och de är nog lite sura över att de inte har genomskinligt eller lila blod, ändå.

Mamman tycker: Jag gillar den här serien, för det finns så mycket att lära sig, diskutera och titta vidare på. Lotta Myrefelts lekfulla illustrationer passar bra och för fyraåringarna är det precis lagom mycket text på varje uppslag. Det här är en bokserie som kan passa bra både till förskolebarn men även barn i lågstadieåldern när det är dags att lära sig om naturen.
Ännu en bra faktabok för 3-6åringar av denna duo.
Jag gillar den fakta de tagit fram och att de bland annat tar upp att vampyrer suger blod, men att de inte finns på riktigt. Blod kan upplevas vara något läskigt men denna bok tar bort udden av det läskiga, kan jag tänka.
En informativ bok med lagom text och fina bilder anser jag.