En kortfattad historik över nästan allting i ditt hem

Bok av Bill Bryson
En bok som handlar om hemmet och alla dess aspekter. En fascinerande guidad tur där varje föremål, möbel och konstruktion behandlas vid sidan av berättelser om den sociala, privata och kulturella betydelse som varje rum har och har haft. Läsning för den som vi lära sig mer om platsen människor bor i: hemmet.
Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Amazon.se
Nybliven Amazon Associate Klicka på "Till butik" för att se priset
Adlibris
55 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 25 frakt
Bokus
55 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 19 frakt
Google
57 kr fri frakt
Ej verifierad butik
En kortfattad historik över nästan allting i ditt hem
57 kr
Ord och bok
58 kr fri frakt
BookBeat (Pris/månad)
149 kr fri frakt
Storytel (Pris/månad)
169 kr fri frakt
Ej verifierad butik
En kortfattad historik över nästan allting i ditt hem
169 kr
För den som inte känner till den amerikanske författaren Bill Bryson så är han en mycket populär skribent som i över trettio år kaptiverat sina läsare med en kombination av en extrem vetgirighet och humor. Det finns inget Bryson inte är intresserad av men hans stora kärlekar är historia, vetenskap, resor och språk. En sann humanist, skulle han kunna kallas.

Efter att ha gift sig med en engelska bosatte sig Bryson i Storbritannien, där han bodde i många år, och då paret skaffat sig ett nytt hem, en gammal prästgård, började den alltid nyfikne författaren att fördjupa sig i husets historia. Som ofta är fallet med dem som vill veta mer så hamnade han snabbt på avvägar och började istället fokusera på detaljerna i inte bara hans eget, utan de flesta människors bostäder. Varför har en gaffel fyra spetsar och inte fem, hur hamnade sockret på våra bord och hur bodde stenåldersmänniskorna?

Bryson insåg snabbt att han ackumulerat så mycket information av hemmets alla beståndsdelar att han bestämde sig för att skriva en bok där varje kapitel behandlar ett rum, med början i hallen och slutet på vinden. Varje aspekt av rummen beskrivs; allt från möbler till uppvärmande och vilka olika funktioner de haft under historiens gång. I kapitlet om sovrummet, till exempel, får läsaren inte bara veta hur folk sovit genom tiderna utan även om hur attityder gentemot sex och död förändrats, och i badrummet får man en lektion om hygienens historia.

Det här är en bok som passar dem som likt Bryson vill veta mer om sin omgivning och dess kontext, och då den handlar om något alla kan relatera till så är den älskad av läsare i alla åldrar och från alla bakgrunder. Man behöver med andra ord inte vara vetenskapsman eller historiker för att få ut mycket av den här boken då Bryson hela tiden ser till att förklara vad han menar och refererar till och använder ett lättillgängligt språk. Faktum är att boken är värd att läsa enbart på grund av författarens roliga kommentarer och formuleringar, förutom dess fascinerande innehåll.