Isbrytare

Bok av Kristina Ohlsson
Efter succéstarten med "Stormvakt" är Kristina Ohlsson tillbaka med sin andra Strindbergdeckare: "Isbrytare". Nu ligger vintern vit på Hovenäset och August är lyckligare än på länge. Hans butik, Strindbergs Second hand, går strålande och han är dessutom nyförälskad. Men en iskall januarinatt skakas den paradisiska tillvaron av en brand som ödelägger två sjöbodar. Den ena är Augusts och den andra ägs av Axel Ehnbom, en äldre man som bott på Hovenäset i hela sitt liv. Kriminalinspektören Maria Martinsson sliter med utredningen som snabbt utvidgas till att även omfatta ett mord. Någon på Hovenäset ruvar på riktigt mörka hemligheter. Samtidigt närmar sig faran från ett helt annat håll. Snart går varken Maria eller August säker...
Ytterligare en bok jag köpte och gav bort är Kristina Ohlssons andra del i Strindberg-serien, Isbrytare. Sen lånade jag den och nu har jag läst ut den, ganska så snabbt trots att den är en tegelsten på över 550 sidor. Jag gillar Kristina Ohlssons alla böcker och serier, Strindberg-serien är av de nyare. De två böcker som hittills kommit ut är lite mindre blodiga kriminalromaner och kanske lite mer mysdeckare.

Det är vinter i Hovenäset. August Strindberg från Stockholm driver en second hand-affär där. Affärerna går lysande och dessutom är han förälskad – i polisen Maria Martinsson. Men så störs friden av en brand som förstör två sjöbodar. Den ena boden är Augusts, den andra är Axel Ehnboms. Bara det att Axel är försvunnen… Samtidigt lurar andra faror i närheten, till exempel ett gammalt ex. Och hur står det egentligen till med sotaren Olas syster och hennes barn..? Och Ola själv, vad har han för känslor?

Ja det är ruggigt och kallt och som läsare känner jag brandröken i näsan. I den här boken är miljöskildringarna nästan de bästa. Karaktärerna är i vissa fall lite för typiga. Visst sker det mord och visst brukas det våld, men det mesta är annars ganska småmysigt i den lilla byn samtidigt som där finns många hemligheter. August är en udda fågel från storstan som längtar efter lugn och att bilda familj. Ibland känns han lite för… småputtrig.

Det här är en lagom spännande bok, med flera teman. Understundom kan boken kännas lite för… lång i den bemärkelse att den innehåller för många berättelser i berättelsen. Här finns till exempel kärlek, svartsjuka, otrohet, HBTQ, kriminalitet, rasism, närighet för att nämna några ingredienser. Men författaren är en driven skribent och lyckas rädda det hela från att bli svamligt till att bli riktigt bra.

Mitt omdöme blir högt.
Jättebra! Spännande och väl genomtänkt. Gillar verkligen Kristina Ohlssons böcker, heja henne! När man läser den här känner man sig som att man är där på västkusten och är en del av människorna och samhället. Så rimliga karaktärer och läskig story. Rekommenderar den!