Aldrig mer Sankt Petersburg

Bok av Åke Sandahl
Carl leder familjens emigration från svälten i Finland till Tula, gevärens, pepparkakornas och samovarernas stad. Men han anar inte vad de ska mötas av: vargar, byråkrater, tsarens gendarmer och hämnden själv som tagit mänsklig gestalt. I Sankt Petersburg tänker han bygga det goda livet för sig och sin familj. Men då bryter revolutionen ut. Folkmassan är bred och lång, den fortsätter rakt mot soldaterna. Kaptenen sätter sporrarna i sin häst, skrittar fram emot demonstranterna, drar sin sabel och höjer den i luften så att den blänker till i solen. Ska vi gå hem, säger Valja och drar Yrjö i armen. Nu har vi sett allt. Är du galen? Valja växer upp med sina systrar i St Petersburg och sätts i svensk skola. Tillsammans med sin blivande man, Yrjö, upplever hon hur revolutionen tar sin början och Lenin anländer till Sankt Petersburg 1917. Aldrig mer Sankt Petersburg ger perspektiv på emigrationen österut både för den som läser med historiskt intresse och den som fängslas av familjens öde.
”Aldrig mer Sankt Petersburg” av Åke Sandahl är en dramatisk och spännande släktkrönika som spänner över fem generationer och skildrar en tyskättad familjs öden och äventyr under sin långa exil i Ryssland. Det de får bevittna där är tsardömets sista skälvande decennier och sovjetdiktaturens inledande år. Utan att vara direkt drivande i de dramatiska samhällsförändringarna lever de i dessas omedelbara närhet. Vi får därför följa det vi minns från historieböckerna genom de olika familjemedlemmarnas ögon. Samtidigt skildras också alla de händelser som mest påverkade familjens eget liv - flykten från svälten, förälskelser och barnafödande, men även ett par brutala mordförsök.

Det var faktiskt först mot slutet som jag förstod att det här är en berättelse med rötter i verkligheten. Det förklarade också det enda som jag var lite kritisk mot i denna mycket läsvärda bok, nämligen tidens alltför ojämna flöde. I handlingen fanns flera ”hopp” då ett par år - eller rentav flera decennier - gled förbi alltför snabbt på ett par korta stycken. Förmodligen beror det då på att det inte hände så mycket i den verklighet som boken i grunden handlar om, eller på att källmaterialet har vissa luckor. Hursomhelst var det min önskan att få läsa några hundra sidor till om den intressanta familjen Sy, men det kan kanske komma i en annan och längre bok framöver.
Rekommenderas för den som är intresserad av historia