För vem, för vad?

Mark Vadasz

Motståndsmannen och officeren Kornel befrias ur koncentrationslägret Mauthausen efter 2:a världskrigets slut och vandrar hem mot Budapest. Han är traumatiserad och vill lämna våldet bakom sig, men blir uppsökt av de som är kvar av hans partisaner och övertygas om att delta igen. Denna gång mot den sovjetiska ockupationen.

Ungern omvandlas sakta till en stalinistisk stat och snaran dras åt kring Kornel. Han torteras och döms till döden i en skenrättegång men släpps efter tre år. Kornel lyckas genom ett klokt dubbelspel överleva och blir samtidigt grymt sviken av de som står honom nära. Trots allt finner han ändå kärleken när han trodde det var omöjligt.

Motståndet fortsätter och snart är Kornel med om att tända den ungerska revolutionen. Han tas till fånga igen och döms ännu en gång till döden. Han rymmer, flyr mot Österrike, blir skjuten men lyckas ta sig över gränsen på annandag jul 1956. Återigen har han förlorat allt, och som så många gånger tidigare reser han sig. Han hittar en plågoande från koncentrationslägret och hämnas.

Detta är en berättelse om civilkurage, om att stå för det man tror på och om att resa sig gång på gång hur omöjligt det än verkar. Det är en berättelse om balansen mellan det goda och det onda och varför det, som människan vill kalla för ondska, ibland segrar.

Berättelsen är sann. Författaren är Kornels son.

Mindre

Motståndsmannen och officeren Kornel befrias ur koncentrationslägret Mauthausen efter 2:a världskrigets slut och vandrar hem mot Budapest. Han är traumatiserad och vill... Mer

Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Plusbok
177 kr + 40 frakt
Ej verifierad butik
För vem, för vad?
177 kr
Bokextra
187 kr + 49 frakt
Ej verifierad butik
För vem, för vad?
187 kr
CampusBokhandeln
212 kr + 29 frakt
CDON
219 kr + 29 frakt
Bokus
219 kr fri frakt
Ginza
219 kr + 39 frakt
Adlibris
219 kr fri frakt
Ej verifierad butik
För vem, för vad?
219 kr
Book Outlet
247 kr fri frakt
Bokbörsen (begagnade böcker)
130 kr + 59 frakt