Kurtisanen

Bok av Anna Laestadius Larsson
I denna historiska roman får läsaren möta Beata Charlotta som var en skådespelerska under Gustav III:s tid. Den förtjusande Beata debuterar på Bollhuset, den prestigefyllda teaterscenen inför kungen och hela hovet, endast 16 år gammal. Hennes skönhet gör att hon blir landsförvisad till Paris. Där dör hon endast 31 år gammal och efterlämnar ett manuskript där hon avslöjar hemligheter gällande maktfulla män vid Stockholms hov.
Jag är ett fan av författarinnan och som vanligt bjuds läsaren på en intressant historia. Huvudpersonen Beata Charlotta har funnits på riktigt och vi får följa med till 1700talet och ta del av detaljrika skildringar. Det är spännande att läsa om hur livet var på den tiden och hur människorna hade det. På andra forum har jag läst beskrivningen att Beata Charlotta var en lyxprostituerad. Här får vi ta del av utsatta situationer som många kvinnor genom tiderna befunnit sig i. Anna Laestadius Larsson ger kvinnor i historien upprättelse och ett till perspektiv. Och oj vad jag som läsare lär mig om hur livet på 1700talet var!
Rekommenderas för den som är intresserad av historia
Som vanligt lika gripande historiska skildringar av både miljö och karaktärer som jag kommit att vänja mig vid när det kommer till författaren. Man riktigt slungas in i 1700-talet och önskar inget annat än att få fastna där mellan sidorna för bara en liten stund till. Beata Charlotta är en karaktär jag kommer bära med mig länge, hennes utveckling är fantastisk att följa och knyts ihop oerhört väl med de historiska händelser författaren valt att belysa i denna roman. Att boken är en tegelsten utan dess like är inget annat än en fördel!