Kniven eller de bruna skorna

Bok av Margaretha Mörck
Sara är drygt 30 år och bor i Uppsala med sin förmögne man Henrik. Deras lugna fredagskväll, blir inte som Sara planerat. När hon öppnar dörren till parets gemensamma lägenhet möts hon av något som förändrar hennes liv för alltid. Ett mord har skett och hon letar efter svar på varför. Vem var Henrik egentligen? Hur kunde han alltid ha så mycket pengar? Höll han på med något brottsligt? Hon har länge saknat livet före Henrik då Peter och hon var tillsammans. Nu vill hon ha tillbaka sin pojkvän. Men kan hon verkligen lita på honom och vad är det Peter inte kan berätta? I sin jakt på mördaren söker Sara sig tillbaka till sin barndom, till den pappa som försvann från familjen. Margareta Mörck är jurist och författare. Hon bor i Uppsala och i Leksand. Detta är hennes första thriller. Tidigare har hon gett ut en poesibok och publicerat ett antal noveller.
Sara hittar sin man Henrik i farstun, mördad. När polisen frågar henne om hon har någonstans att ta vägen ringer hon till sitt ex, Peter, som hon var tillsammans med innan hon träffade Henrik, utan att tänka på att det kan verka misstänkt. Snart tas Peter in för förhör eftersom de hittat bevis som tyder på att han har pratat med Henrik. Samtidigt tar Sara saken i egna händer när hon känner att polisen inte gör nog mycket eller hamnat på rätt spår. Kan verkligen hennes pappas försvinnande ha något med saken att göra, det hände ju för så länge sedan?

Ibland är det dumt att döma hunden efter håren. Jag har generellt väldigt svårt för böcker med fotografier som omslag och brukar med andra ord väldigt sällan plocka upp en sådan. Men, jag är väldigt glad att jag gjorde det den här gången. Det är en väldigt spännande berättelse som Margareta Mörck har skrivit ihop och jag tycker allra mest om att den känns trovärdig rakt igenom. Det är inget överdrivet våldssnack, inga överdrivet förnedrande manliga poliser eller sådant utan bara rakt igenom en spännande och välskriven berättelse.

Persongalleriet är lagom stort och jag tycker om hur Mörck knyter ihop säcken när det kommer till vad som hände för alla år sedan och vad som hände nu. Sara som huvudkaraktär är också bra. Hon är inte perfekt på något sätt och gör kanske inte heller allt rätt, men lyckas med lite hjälp av andra att lösa mysteriet. Fram mot slutet sitter jag med hjärtat i halsgropen och hoppas att allt ska lösa sig, och att det inte ska bli ett sorgligt slut.

Språket är bra och flyter på, och jag tycker om tempoväxlingarna genom boken. Ibland behövs det lite mer långsamma och vardagliga saker för att det som är spännande ska stå ut på riktigt.