Clarys krig

Bok av Marianne E. Gunve
Clary väcks av ett åskväder samtidigt som Andra världskriget bryter ut i Europa. Bruksorten lyssnar till statsministerns medborgartal och rustar för oår. Kriget mot maken Bruno fortsätter. Han lovar mycket, men kan han hålla löftena? Tillvaron förmörkas av hot, ändå glimtar ljus fram. Ödesdigra val tvingar Clary till flera strider. Styrkan i henne växer och de mål hon har uppsatt för sin yrkeskarriär närmar sig. I Clarys krig avlöser vardag och passion varandra. Ambivalensen kvarstår då nya erfarenheter smälter samman med tidigare upplevelser. Kan Clary vinna det hon eftersträvar? Marianne E. Gunves nya roman Clarys krig är en fristående fortsättning på Fina flickor.
Det här är fortsättningen på Fina Flickor och berättelsen om Clarys liv.

Marianne har porträtterat en trovärdig karaktär och hur det var att vara kvinna under tiden före och under andra världskriget.De rättigheter vi tar för givna idag var inte så självklara under denna period.

Clary har i denna bok nyligen gift sig med Bruno.Ett äktenskap som man redan i Fina Flickor förstod inte skulle bli lätt,hon får kämpa både mot hans alkoholintag och våldsamma sidor.Bruno försöker ändra på sitt liv,går med i Föreningen som hjälper honom mot alkoholens demoner men där finns idealen som delade världen.De nazistiska inslagen i Föreningen chockar Clary .

De får en dotter,Ulrika och det blir en kamp för att leva ett bra familjeliv.I och med den tid boken utspelar sig inunder dyker historian upp som bakgrund,politiska namn som vi känner till ifrån både svensk och utländsk historia.En person som dyker upp är sol-och-våraren Raskenstam.

Clarys liv har stunder av lycka och harmoni men det blir också mycket sorg.Marianne skriver så att hela känsloregistret är med,jag har gråtit och våndats ihop med Clary och Bruno.

Boken tycker jag har samma anda som TV-serien Vår tid är nu,gillade man den är Mariannes böcker rätt att läsa!Redan från första sidan sögs jag in i berättelsen och man vill verkligen veta hur det går för karaktärerna.
Att livet var en kamp under krigsåren berodde ju inte bara på äktenskap,det var uppfinningsrikedom för att ha något att äta,kunna transportera sig och att helt enkelt överleva.Frågan om Sveriges neutralitet beskrivs också.

Är man historieintresserad men också tycker om välskrivna berättelser så kan jag varmt rekommendera båda böckerna!