Dracul

Många läsare av klassisk litteratur, särskilt inom skräckgenren, känner till romanen Dracula som skrivits av irländaren Bram Stoker i slutet av 1800-talet. Boken blev en succé redan på sin tid och har sedan dess tryckts i mängder av upplagor genom åren. Den har också inspirerat till många filmer, teaterföreställningar, serietidningar med mera. Vad sägs då om att få läsa mer om den berömda greven; denna ärkeskurk som gett tron på vampyrer ett ansikte i modern tid? Absolut, säger vi som slukat originalromanen. Att dessutom få läsa ett verk skrivet av en släkting till Bram Stoker gör det hela förstås inte mindre intressant. Dacre Stoker, som föddes i Montreal i Kanada, är förvisso en ganska avlägsen släkting till Bram men enbart efternamnet skapar förstås spännande associationer och stora förväntningar.

Dracul, publicerad i oktober 2018, ska fungera som en sorts föregångare till den klassiska romanen. Faktiskt handlar den om just Bram Stoker och en fiktiv del av hans barndom, där han kommer att möta ondskan. Vi får här följa Bram från föräldrahemmet i Dublin, där han och hans syster Matilda av olika anledningar börjar bli misstänksamma mot sin barnflicka Ellen när en serie märkliga saker inträffar. Mysteriet tätnar när Ellen helt plötsligt försvinner, för att många år senare påträffas igen i Paris av Matilda.

Det var en ren fröjd att läsa den här boken. Faktum är att den var mycket svår att släppa; det är en roman som gärna sträckläses! Handlingen tappar aldrig tempot utan lyckas hela tiden hålla intresset vid liv genom att erbjuda en krypande form av spänning. Det finns inte mycket negativt att säga om Dracul, annat än att författaren bitvis låter karaktärerna använda uttryck som inte hör hemma i 1850-talets Dublin; vissa uttryck passar mer i nutid.

Den här boken kan varmt rekommenderas till alla som uppskattar en spännande berättelse, gärna med lite historisk touch. Alla älskare av vampyrberättelser bör självklart inte missa den, men även de som vanligtvis inte läser skräckromaner kan antagligen tycka den är underhållande.
Jämför priser från 98 kr
Recenserad av
Anders Ohlsson
10 september 2019
Fler recensioner från Anders Ohlsson
Läs alla rekommendationer från Anders Ohlsson
Gump &; Co. av Winston Groom
De flesta filmintresserade minns filmsuccén Forrest Gump, med stjärnan Tom Hanks i huvudrollen. på ...
Anders Ohlsson Postad på Omnible 2 oktober 2019
Törnrosor av Stephen King Owen King
Namnet Stephen King är knappast okänt för någon i bokvärlden. Därmed inte sagt att man gillar hans ...
Anders Ohlsson Postad på Omnible 30 september 2019
Forsaken: Book One of the Shadow Cove Saga av J D Barker
Tror du på häxor och trolldom, eller hävdar du med bestämdhet att det bara är sagor? Självklart får ...
Anders Ohlsson Postad på Omnible 28 september 2019